22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: Putin prelungeşte perioada nelucrătoare a ruşilor până pe 30 aprilie inclusiv

Coronavirus: Putin prelungeşte perioada nelucrătoare a ruşilor până pe 30 aprilie inclusiv

Preşedintele rus Vladimir Putin a prelungit joi până la 30 aprilie inclusiv perioada de inactivitate declarată în toată Rusia cu păstrarea salariului, într-un efort al autorităţilor de a limita propagarea noului coronavirus, informează Agerpres.

„Am decis să prelungesc regimul zilelor nelucrătoare până în 30 aprilie inclusiv”, a declarat el într-un discurs televizat, adăugând „salariile angajaţilor vor fi menţinute”.

Această măsură, în vigoare din 28 martie în Rusia, „a permis să se câştige timp”, dar „vârful epidemiei în lume nu a fost încă depăşit, inclusiv în ţara noastră”, a subliniat preşedintele rus.

Notând că epidemia atinge un prag diferit în regiunile ruse, unele fiind ocolite, Putin a precizat că liderii regionali vor putea să aleagă care întreprinderi şi societăţi vor fi autorizate să lucreze şi ce fel de izolare vor impune populaţiei regiunii lor.

„Până la sfârşitul săptămânii, guvernatorii vor trebui să hotărască un ansamblu specific de măsuri preventive pentru teritoriile lor, în acelaşi timp în domeniile sănătăţii, securităţii populaţiei, stabilităţii economice şi infrastructurilor”, a spus el.

Putin nu a exclus „măsuri suplimentare în funcţie de evoluţia situaţiei”, relevând în acelaşi timp că „dacă situaţia o permite, vom ajusta perioada anunţată de zile nelucrătoare în sensul unei reduceri”.

„Nu trebuie să uităm cât de important este să menţinem locurile de muncă şi salariile populaţiei”, a mai spus preşedintele rus.

Putin declarase această săptămână ca nelucrătoare într-un discurs televizat către naţiune miercurea trecută. Câteva zile mai târziu, Moscova a anunţat o izolare parţială, cerând rezidenţilor capitalei să rămână în casă şi determinând zeci de regiuni să-i urmeze exemplul.

Autorităţile sanitare ruse ceruseră anterior ca săptămâna nelucrătoare să fie prelungită pentru a împiedica propagarea noului coronavirus, într-un moment în care numărul noilor cazuri a explodat în Rusia. Până joi, 3.548 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate oficial. Treizeci dintre persoanele respective au decedat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS