21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul ventilator mecanic creat de români a trecut de primul test de funcţionare

Primul ventilator mecanic creat de români a trecut de primul test de funcţionare

Un grup de timișoreni au reușit să creeze, cu ajutorul unei imprimante 3D, un ventilator mecanic, iar acesta a trecut primul testul de funcţionare. Urmează teste mecanice, reglaje și finalizarea software-uluiEste primul prototip inventat de români, în contextul pandemiei cu coronavirus, informează Hotnews.

„Primul test de funcționare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusă de Călin Brandabur în cadrul inițiativei Ventila TM! Proiectarea mecanică și de acționare sunt, în principiu, finalizate. Urmează teste mecanice și reglaje, finalizarea software-ului și testarea lui!”, a anunțat sâmbătă echipa VentilaTM.

Potrivit specialiștilor, marți, echipa va merge cu ventilatorul să fie testat de medici într-un spital din Timișoara, potrivit Hotnews.


”Avem o echipă de anesteziști (inclusiv unul extrem de tehnic, cu patente pe zona de asistare respiratorie) care ne așteaptă cu prototipul pentru teste spirometrice și in vivo, pe un porc de la biobaza UMFT. Avem la dispozitie spații, echipamente, rețele de alimentare, toată conectica necesară pentru teste”, au mai spus specialiștii, potrivit Tion.
Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că există şi la nivel de autorităţi discuţii cu echipa de la Timişoara, iar dacă acest prototip va funcţiona şi va fi omologat atunci marii producători auto precum Dacia, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor începe să producă ventilatoare mecanice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS