22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrigorifer Craiova, scos la vânzare pentru 2,4 milioane de euro

Frigorifer Craiova, scos la vânzare pentru 2,4 milioane de euro

Lichidatorii Carnexpod vor să vândă depozitul la licitaţie pentru a plăti datoriile făcute la BIR de societăţile controlate de omul de afaceri Dinel Staicu. Bunul a fost urmărit de creditori timp de aproape 20 de ani. 15 firme sunt înregistrate aici sanitar-veterinar ca unităţi de vânzare cu amănuntul – depozite alimentare în special pentru carne şi produse din carne. Interes pentru depozit există, mai ales că locaţia se pretează şi dezvoltării unor proiecte imobiliare.

Lichidatorii falimentarei Carnexpod SA au scos recent la vânzare depozitul Frigorifer Craiova, pentru a stinge o parte din datoriile către creditori. Activul aflat în patrimoniul firmei Carnexpod a fost evaluat la 11,55 milioane lei fără TVA (2,4 milioane de euro) şi urmează să fie vândut la licitaţie în data de 5 martie. Numai terenul (21.400 mp) a fost evaluat la 9 milioane de lei, în timp de depozitul în sine (S+P+4) ar valora 1,26 milioane de lei. În jurul Frigoriferului s-a dus în ultimii 20 de ani un adevărat război judiciar.

Povestea a început în anii 1999-2000, când 11 societăţi comerciale controlate de omul de afaceri Dinel Staicu au contractat cu încălcarea normelor bancare credite de 4,2 milioane de euro de la Banca Internaţională a Religiilor (BIR). Creditele nu au mai fost rambursate, iar firmele datornice au fuzionat ulterior într-o nouă societate, Reconversia Podari. Reconversia este şi ea în faliment, procedură care durează de 17 ani. Bunurile gajate la BIR de societăţile debitoare (depozitul Frigorifer, precum şi abatoarele Mofleni şi Podari) au fost însă extrase înainte de fuziunea acestor firme cu Reconversia. Ele au fost vândute către Carnexpod, o societate controlată tot de Dinel Staicu.

Urmărit de creditori timp de 20 de ani

Când lichidatorii BIR au dat de urma acestor proprietăţi, au început un război judiciar pentru recuperarea lor. Ani de zile au încercat să anuleze contractele prin care bunurile fuseseră mutate pe firma Carnexpod. În cele din urmă, când firma a intrat în faliment, s-au înscris la masa credală. Din totalul creanţelor, de 20,5 milioane lei, circa 15 milioane reprezintă datorii către BIR. În consecinţă, lichidatorii băncii vor încasa cea mai mare parte a banilor, fiind creditori privilegiaţi. Mai au de recuperat bani de la Carnexpod Fiscul şi primăriile din Craiova şi Podari, printre alţii.

Pentru stingerea datoriilor către creditori urmează să fie evaluate şi vândute şi alte bunuri, cum ar fi abatoarele de la Mofleni (22.400 mp) şi Podari (114.300 mp).

Depozitul Frigorifer este exploatat în prezent de Frig Carnexpod, o societate despre care avocaţii BIR au spus că este controlată tot de familia Staicu, care plăteşte o chirie de 4.000 euro/lună. În schimb, 15 societăţi sunt înregistrate sanitar-veterinar aici ca „unităţi de vânzare cu amănuntul“ – depozite alimentare.

Surse din piaţa de profil susţin că unităţile de aici practică un comerţ angro mascat şi obţin milioane de euro din evaziune fiscală. Aceste aspecte au şi fost prezentate în GdS, în documentarul „Războiul cărnii“. DIICOT a confirmat dezvăluirile GdS în cel puţin un caz. Şase persoane din jurul firmei Somarom Trading, care avea un depozit alimentar la Frigorifer, au fost trimise în judecată sub acuzaţia de evaziune, pentru un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro.

Există interes pentru cumpărarea Frigorifer

Interes pentru activul Frigorifer există, rămâne de văzut dacă el va fi şi cumpărat. Locaţia (str. Câmpului nr. 2) ar fi atractivă inclusiv pentru dezvoltatorii imobiliari. Dacă vrea să deruleze activitatea de depozitare la standarde europene, eventualul cumpărător va trebui ca, pe lângă banii plătiţi lichidatorilor să investească şi în modernizare.

Teoretic, după vânzarea activului, firma care exploatează depozitul are la dispoziţie 15 zile să părăsească locaţia. Noul proprietar va decide însă dacă va continua activitatea acolo sau va folosi terenul pentru alte proiecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS