8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele 10.000 de oi moarte nu au fost scoase încă din Marea Neagră

Cele 10.000 de oi moarte nu au fost scoase încă din Marea Neagră

Au trecut aproape 4 luni şi nava cu aproape 10.000 de oi moarte de la Năvodari nu a fost scoasă din apă.

Scafandrii care au intervenit în această perioadă să scoată apa din navă au avut nevoie de măşti pentru a face faţă mirosului de putreziciune. Şi chiar dacă mai sunt doar două luni până la sezonul estival, momentul scoaterii vaporului cu oi moarte din portul Midia se tot amână. Acum termenul este ziua de luni.

Atenționarea medicilor

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea spune că acolo unde este un cadavru în apă nu ar trebui să se scalde nimeni: „Aş putea să vă spun că este un exemplu de <aşa nu!>. Este un fenomen extrem de periculos pentru că apa este folosită inclusiv de către persoane, şi lucrurile pot degenera urât. (…) Lucrurile trebuie respectate întocmai. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa cred că trebuie să ia atitudine. Lucrurile sunt mai complexe decât par la prima vedere. Orice cadavru care este într-o zonă care este accesibilă populaţiei poate să creeze mari probleme de sănătate”.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019, având la bord 14.000 de oi. Dintre acestea au fost salvate doar 254, iar câteva sute de cadavre au fost luate din apă. Celelalte sunt încă în navă.

Contractul de scoatere a epavei costă autorităţile române aproximativ 4 milioane de euro, iar motivul principal al scufundării pare să fie supraîncărcarea ilegală a navei cu oi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS