6.4 C
Craiova
joi, 29 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitate193 de români sunt în Hubei, Hong Kong și Macao

193 de români sunt în Hubei, Hong Kong și Macao

Ministerul Afacerilor Exterene (MAE) a anunţat că în prezent sunt trei români în provincia Hubei, China, alți 120 se află în Hong Kong şi 70 sunt în Macao. Sunt și studenți români cu care ambasada ține legătura, însă numărul lor nu e precizat. Starea lor de sănătate este bună.

„Potrivit ultimelor informații existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidențele misiunii și-au înregistrat prezența în provincia Hubei trei cetățeni români, respectiv doi în orașul Yichang și unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-și înregistra prezența în regiune, starea lor de sănătate fiind bună”, a transmis MAE.

Instituția precizează că alți 120 de români se află în Hong Kong și aproximativ 70 în Macao.

„Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât și prin e-mail de către mai mulți cetățeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informații despre situația actuală”, a subliniat MAE.

Ambasada ține legătura cu grupul de 25 de români care au participat la un eveniment organizat în China și urmează să aterizeze marți pe aeroportul din Otopeni.

„Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetățeni români care participă la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc. Aceștia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă în România în cursul zilei de marți, 28 ianuarie. Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct și prin intermediul rețelelor de socializare, cu studenții români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informații privind prezența lor pe teritoriul acestui stat, dar și pentru a le pune la dispoziție datele de contact ale misiunii diplomatice”, se mai arată în răspunsul MAE.

Nu sunt solicitări de asistenţă consulară

Oficialii români transmit, însă că până la această oră nu au existat solicitări de asistență consulară din partea românilor aflați în China.

„Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români afectați de situația din R. P. Chineză. MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autoritățile chineze și participă în mecanismele UE și internaționale privind monitorizarea, cooperarea și acțiunile de asistență / protecție consulară în folosul cetățenilor europeni prezenți în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetățenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei”, subliniază MAE.

Situaţia deceselor

Numărul deceselor provocate de coronavirus a crescut la 81 în China, iar numărul total de cazuri de îmbolnăvire confirmate a ajuns la 2.744, a anunțat comisia națională de sănătate din China într-un comunicat.

Opt cazuri au fost confirmate în Hong Kong și șase în Macao.

Hong Kong a interzis accesul, începând de luni, locuitorilor provinciei chineze Hubei în care a izbucnit epidemia cu noul coronavirus, pentru a împiedica răspândirea rapidă a infecției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS