17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn judecător belgian suspendă procedura de predare către Madrid a lui Puigdemont

Un judecător belgian suspendă procedura de predare către Madrid a lui Puigdemont

Un judecător belgian a decis suspendarea procedurii pe care a iniţiat-o pentru predarea către Spania a responsabilului independenţei catalane Carles Puigdemont, considerând că acesta din urmă se bucură de imunitate în calitate de europarlamentar, a anunţat joi un avocat al fostului şef al executivului regional catalan, scrie Agerpres.

Simon Bekaert, contactat de France Presse, a explicat că Toni Comin, un alt separatist care a fugit în Belgia în 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei, este de asemenea vizat de decizia acestui judecător de instrucţie din Bruxelles. Toni Comin a fost de asemenea ales în Parlamentul European în luna mai a anului trecut.

Europarlamentarul are imunitate la extrădare

Decizia, a adăugat avocatul, este o consecinţă a hotărârii din 19 decembrie a Curţii de Justiţie a UE, care a recunoscut imunitatea eurodeputatului Oriol Junqueras, fost număr doi al guvernului catalan în prezent încarcerat în Spania.

Judecătorul belgian consideră că la fel ca Junqueras, Puigdemont şi Comin pot beneficia de imunitate parlamentară. În consecinţă, procedura de predare către Madrid în baza mandatelor europene de arestare „trebuie suspendată până când această imunitate va fi eventual ridicată” de Parlamentul European, la cererea Spaniei, potrivit lui Bekaert.

„Astăzi, justiţia belgiană a oprit din nou încercarea de extrădare a preşedintelui Puigdemont şi a consilierului Comin, pentru că le este recunoscută imunitatea ca membri aleşi ai Parlamentului European la ultimele alegeri”, au comentat cei doi catalani, într-un comunicat.

Spania cere extrădarea lui Puigdemont

Puigdemont şi Comin fac parte dintr-un trio de responsabili separatişti a căror predare este cerută în prezent de Spania Belgiei. Dar al treilea, Luis Puig, nu este europarlamentar.

Toţi trei au fugit în Belgia după tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017. Spania, la a treia cerere emisă de predare, vrea să-i judece pentru deturnare de fonduri publice, iar pe Puigdemont şi Comin de asemenea pentru revoltă.

Examinarea celor trei mandate de arestare de către justiţia belgiană a fost stabilită pentru 3 februarie, în faţa camerei consiliului tribunalului neerlandofon din Bruxelles.

Potrivit lui Bekaert, deşi audierea ar trebui să aibă loc, în ceea ce-i priveşte pe Puigdemont şi Comin ea se va reduce la luarea la cunoştinţă a suspendării procedurii. „Probabil asta se va întâmpla pe 3 februarie”, a spus el.

Avocatul a explicat că legea belgiană acordă judecătorului de instrucţie care a angajat procedura – şi nu camerei consiliului privind mandatele de arest – dreptul de a suspenda extrădarea.

Judecătorul de instrucţie a decis de asemenea ridicarea controlului judiciar care îi împiedica pe Puigdemont şi Comin să părăsească teritoriul belgian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS