16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArafat, criticat de ministrul de Interne, în cazul fetiței de la Vâlcea, care nu a fost preluată de elicopter, pentru că se însera

Arafat, criticat de ministrul de Interne, în cazul fetiței de la Vâlcea, care nu a fost preluată de elicopter, pentru că se însera

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a criticat, marți, ”dezorganizarea evidentă” din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în cazul fetiței din Vâlcea care se afla în comă, dar nu a fost preluată la timp de elicopeterul SMURD, reproșându-i lui Raed Arafat că nu a făcut ”rost de piloți”, pentru ca elicopterele să poată zbura și noaptea, nu numai ziua.

”A fost o dezorganizare evidentă. O să trimit Corpul de Control la Vâlcea. Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață. Și dacă salvezi viața unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situație, când un copil a suferit. Să ne înțelegem! Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor și sâmbătă era să moară un copil. Din neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus ministrul de interne.

Ordin pentru Arafat

Vela i-a ”ordonat” lui Arafat să se organizeze, astfel încât elicopterele SMURD să poată zbura și noaptea.
În replică, Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloți, domnule ministru!”, iar ministrul Vela a răspuns: „Faceți rost de piloți!”

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doau zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul ședinței cu prefecții din ultima zi a anului 2019.

Vela: Ce ați făcut 20 de ani?

În replică, ministrul de Interne a întrebat: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentați care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”.

Raed Arafat a explicat faptul că un pilot de elicopter SMURD are nevoie de minim 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD.
„Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greșesc”, a spus șeful DSU, în contextul precizat.

O fată de 11 ani a fost grav rănită, sâmbătă după-amiaza, în urma unui accident rutier provocat chiar de tatăl ei, care s-a urcat băut la volan. În urma impactului, fetiţa a intrat în comă de gradul 3, spun autorităţile din Vâlcea, iar la faţa locului a fost solicitat un elicopter SMURD.Elicopterul SMURD Craiova a ajuns la Vâlcea, dar a făcut cale-ntoarsă fără pacient. Cristina Geormăneanu, medicul de gardă de la SMURD Craiova, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ambulanţa nu a ajuns la locul stabilit de întâlnire, iar elicopterul a decolat după 10 minute de aşteptare pentru că apunea soarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS