29.4 C
Craiova
miercuri, 5 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate SOS Planeta! Oceanele rămân fără oxigen. Specii de pești sunt amenințate

SOS Planeta! Oceanele rămân fără oxigen. Specii de pești sunt amenințate

Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza modificărilor climatice, conform datelor oferite de grupul de protecție a mediului Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), informează Digi24.

Studiul realizat de UICN arată că, problema scurgerilor de substanțe toxice în oceane este cunoscută de mai multe decenii, dar cercetătorii atrag atenția că schimbările climatice accentuează lipsa oxigenului în apă.

700 de zone oceanice au oxigen scazut

Nu mai puțin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, față de numai 45 de zone, câte au fost numărate în anii ’60.

Cercetătorii spun că modificările amenință specii de pești precum tonul, marlinul (peștele-spadă) și rechinii. Cei mai afectați sunt peștii mai mari, în condițiile în care aceștia au nevoi mai mari de energie.

În același timp, amenințarea pe care o constituie scurgerile de substanțe chimice precum azotul sau fosforul, rezultate din activitatea fermelor și din industrie, afectează nivelul de oxigen din apele mării și rămâne, în continuare, principalul factor de risc, în special în apropierea țărmului.

Cantitatea de oxigen a scazut cu 2%

Pe măsură ce tot mai mult dioxid de carbon este eliberat în atmosferă, intensificând efectul de seră, o mare parte din căldură este absorbită de oceane. La rândul său, această apă mai caldă pierde din conținutul de oxigen. Astfel ca, oceanele rămân fără oxigen.

Oamenii de știință estimează că, între 1960 și 2010, cantitatea de oxigen din oceane a scăzut cu 2%.

Cifrele nu par mari, dar, fiind vorba despre o medie globală, acest lucru indică faptul că unele zone tropicale pot înregistra o pierdere a oxigenului din apă care poate ajunge până la 40%.

Oceanele sunt poluate si cu plastic. În urma cercetărilor efectuate de specialiştii de la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite, s-a constatat că, în ultimii 40 de ani, cantitatea de deşeuri plastice din Oceanul Pacific a crescut de 100 de ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Azotatul de amoniu care a provocat explozia din Beirut...

Substanţa care ar fi provocat explozia din...

ȘTIRI GdS

Condiții noi pentru românii care vor să călătorească în...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile cipriote au revizuit condiţiile de intrare în Cipru, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19.

Colegiul Medicilor cere scoaterea la concurs a posturilor din...

Pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 este nevoie acută de medici pe diverse specialități deficitare în sistemul medical românesc, iar posturile din spitale...

Întrerupere a serviciului de emitere rovinietă și peaj prin...

Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat o posibilă întrerupere a serviciului de emitere rovinietă și peaj prin SMS,...

5.611 de români din străinătate au contactat virusul COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 5.611 cetățeni români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus):...

834 de sancțiuni, aplicate celor care nu au respectat...

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 962 de apeluri la numărul unic de...
00:02:16

Nou succes SpaceX: Compania aerospațială a lansat prototipul revoluționar...

SpaceX a lansat luni un prototip al unui sistem de rachete revoluționar numit Starship, acesta aterizând cu succes după un zbor la...