27.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitate2019-2020, ultimii ani când mai trecem la ora de iarnă

2019-2020, ultimii ani când mai trecem la ora de iarnă

Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, odată pentru totdeauna. Statelor membre decid dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul de dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

În ciuda faptului că s-a vorbit foarte mult că se renunță la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată Anul acesta și la anul se va continua această practică. 

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021. Cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Ţările Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia asupra alegerii lor până anul viitor în aprilie, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, dar unele ţări europene s-au opus.

Trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 26 spre 27 octombrie

În ultimul weekend din luna octombrie,  în noaptea de 26 spre 27 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră
În ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea de 26 spre 27 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră

Trecerea la ora de iarnă 2019, care este ora standard, se va face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS