Acasă Actualitate O nouă încercare de instalare a Adinei Florea la șefia Secției Speciale

O nouă încercare de instalare a Adinei Florea la șefia Secției Speciale

-

Astăzi este a 7-a încercare a taberei Savonea de a o instala pe Adina Florea la șefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are astăzi pe ordinea de zi validarea rezultatului concursului organizat de comisia Savonea pentru şefia Secţiei Speciale. Procuroarea Adina Florea este cea care a câştigat concursul pentru şefia SIIJ. Până acum, majoritatea procurorilor din CSM au refuzat să se prezinte.

Refuzul procurorilor de a mai veni la şedinţele de plen au determinat-o pe Lia Savonea să anunţe o „criză fără precedent” în cadrul instituţiei, ea declarând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care o acuză de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi de „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.

De asemenea, Lia Savonea a propus modificarea legislaţiei, în sensul reducerii cvorumului pentru şedinţe la 2/3 dintre membri, dar şi sancţionarea celor care lipsesc nejustificat cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului.

De cealaltă parte, procurorii sunt nemulţumiţi de faptul că Lia Savonea a iniţiat „în secret” un proiect de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, fără ca ei să fie anunţaţi.

Procurorii îi mai reproşează Liei Savonea că emite comunicate în numele CSM şi nu sunt de acord de modul în care sunt convocate şedinţele de plen.

În plus, Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen, dar şi că CSM întârzie de trei luni să trimită un punct de vedere cu privire la rapoartele GRECO.

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiovenii, buluc la piaţă

Pandemia de COVID-19 nu prea îi sperie pe craioveni din moment ce dau buluc în pieţele oraşului să se aprovizioneze. Cumpărăturile zilnice...