12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO fetiță și mama ei au fost atacate de urs

O fetiță și mama ei au fost atacate de urs

O femeie şi fiica acesteia în vârstă de 13 ani au fost atacate de un urs, vineri dimineaţă, în apropierea drumului judeţean Vidra – Vizantea Livezi, femeia ajungând grav rănită la spital, potrivit hotnews.

„O femeie şi fetiţa acesteia au fost atacate de urs în această dimineaţă (vineri – n.r.), în apropierea drumului judeţean Vidra – Vizantea Livezi, unde familia deţine o fermă de oi şi o stupină. Fetiţa a scăpat cu câteva zgârieturi, dar mama a ajuns în stare stare gravă, cu piciorul sfâşiat, la Urgenţă. Cele două femei au avut mare noroc, pentru că ursul a plecat singur, după oi”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Vizantea Livezi, Dragoş Ciobotaru.

Potrivit acestuia, atacurile în zonă s-au înmulţit considerabil în ultima perioadă şi, în ciuda numeroaselor solicitări, Ministerul Mediului nu şi-a dat avizul pentru împuşcarea urşilor care creează probleme.

„A devenit deja o normă să avem urşi pe drum. Din două în două zile avem atacuri ale urşilor asupra fermelor, animalelor şi chiar oamenilor, sesizări că au fost văzuţi în apropierea satelor. Acum patru luni un bărbat a fost omorât de urs. Am solicitat atunci împuşcarea ursoaicei, pentru că autopsia bărbatului a confirmat faptul că a fost vorba de o ursoaică şi nici până în ziua de azi nu a venit avizul”, a precizat primarul.

Primarul a solicitat din nou Prefectului judeţului Vrancea să se ia măsuri pentru securizarea zonei.

„Se va face o evaluare foarte clară şi ca urmare a acesteia vom solicita Ministerul Mediului, acolo unde este o populaţie de urs cu o densitate foarte mare, împuşcarea acestora. Cel puţin acolo unde se ştiu foarte bine locurile. La Vizantea – Livezi sunt cel puţin cinci, şase urşi despre care ştim că fac probleme. La fel la Tulnici şi Bârşeşti. De aceea e nevoie ca fiecare primărie să facă o monitorizare foarte clară , administratorii fondurilor de vânătoare la fel. Din păcate, populaţia de urs s-a înmulţit în ultimii 10 ani extraordinar de mult, fiind şi specie protejată, şi am ajuns în această situaţie când nu mai au loc în pădure, nu mai au hrană şi coboară spre sat unde atacă animale, stupine, atacă oameni şi tot ce le iese în cale”, a spus Dragoş Ciobotaru.

Populaţia din Vizantea – Livezi reclamă periodic atacuri ale urşilor, care au produs pagube însemnate în gospodării, iar în unele cazuri au atacat oamenii. În urmă cu circa patru luni, un bărbat care lucra un teren agricol în vecinătatea satului a fost atacat şi omorât de un urs.

Sursahotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS