17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Soarta“ penală a şapte primari, decisă la Curtea de Apel Craiova

„Soarta“ penală a şapte primari, decisă la Curtea de Apel Craiova

Judecătorii craioveni urmează să decidă dacă rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată şapte primari de comune din Gorj şi Dolj se va întoarce pe masa procurorilor. Asta după ce, în aprilie, Tribunalul Gorj a dispus eliminarea din rechizitoriu a interceptărilor încuviinţate de… Tribunalul Gorj. În iunie, judecătorii gorjeni au retrimis dosarul la Parchet, însă procurorii au formulat contestaţie la Curtea de Apel Craiova.

În decembrie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj anunţau reţinerea a opt primari de comune, plus administratorul SC Ydail Construct SRL. Alături de cei nouă a fost reţinut şi un fost administrator public al Primăriei Rovinari.
Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat luarea şi darea de mită ori abuzul în serviciu. 
Este vorba de următorii edili din Gorj, la data faptelor: Mihai Calotă (Urdari), Adrian Mangu (Bărbătești), Sorin Bucurescu (Slivilești), Ilie Petroi (Aninoasa), Florinel Țuilă(Cătunele), Grigorie Petre (Plopșoru), Ion Gruescu (Negomir). Alături de ei a fost reţinută şi primăriţa Ana Ceană, din Melineşti, Dolj.
Ulterior, Tribunalul Gorj a respins propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori şi a dispus ca inculpaţii să fie cercetaţi sub control judiciar. 

Mită pentru lucrări comunale

În acest dosar, anchetatorii au reţinut că primarii au primit diverse sume de bani drept mită pentru atribuirea de lucrări firmei Ydail. În total, suma primită drept mită de edili în cursul anului 2015 este de aproape 400.000 de lei.
În referatul prin care au solicitat arestarea preventivă a celor zece suspecţi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au explicat ce sume şi pentru ce lucrări ar fi ajuns la primari.

De exemplu, edilul Calotă ar fi primit, pe 3 februarie 2015, suma de 25.000 de lei în cadrul proiectului „Modernizare drumuri săteşti“. Câteva luni mai târziu, a mai primit suma de 30.000 de lei în cadrul contractului „Reabilitare şcoală generală cu clasele V-VIII“. 
Ana Ceană, primăriţa din Melineşti, ar fi primit suma de 30.000 de lei pentru realizarea proiectului „Modernizare strada Policlinicii“.
Alte sume de bani ar fi ajuns la primarul din Negomir (42.000 de lei), cel din Bărbăteşti(40.000 de lei), Aninoasa (27.500 de lei) sau Cătunele (32.000 de lei). 

Opt inculpaţi, trimişi în judecată

În august 2018, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi – edilii din Urdari, Bărbătești, Slivilești, Aninoasa, Cătunele, Negomir şi Melineşti. Alături de cei şapte edili a fost deferit justiţiei şi Doru Şandru, administratorul SC Ydail Construct SRL. Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, iar în aprilie, anul acesta, Tribunalul Gorj a hotărât să elimine din rechizitoriu interceptările făcute în cursul anului 2015. 

„Exclude din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică“, se arată în hotărârea instanţei. 

„Soarta“ penală a celor şapte primari, decisă la Craiova

Ulterior, pe 27 iunie, instanţa a hotărât să restituie dosarul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Hotărârea a fost contestată de procurori şi de inculpatul Doru Şandru, iar dosarul a ajuns pe 10 iulie pe rolul Curţii de Apel Craiova.
Rămâne de văzut care va fi hotărârea judecătorilor craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS