20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al UE

Franţa o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al UE

Franţa a decis să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului Uniunii Europene. Cel puţin aşa au afirmat surse oficiale franceze şi române citate de cotidianul Financial Times.

Franţa o va susţine pe Kovesi în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, scrie Mediafax. Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit învingător luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a fi susţinută Laura Codruţa Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană. Asta fiindcă încă nu există niciun post alocat Europei de Est. De asemenea, decizia evidenţiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept şi în favoarea eforturilor Laurei Codruţa Kovesi de a susţine aceste principii în România. „Decizia va permite şi constituirea rapidă a Parchetului european, pe care noi l-am susţinut activ”, a declarat oficialul francez.

Parisul va anunţa oficial susţinerea pentru Laura Codruţa-Kovesi în următoarele zile

Dacian Cioloş, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul UE, a declarat pentru Financial Times că Parisul va anunţa oficial susţinerea pentru Laura Codruţa-Kovesi în următoarele zile. „Guvernul francez va informa Consiliul UE în viitorul apropiat că va decide să o susţină pe Laura Kovesi. Sper că acest lucru va deschide drumul pentru o hotărâre în acest sens”, a declarat Cioloş.

Jean-François Bohnert, procurorul francez susţinut de Consiliul UE a afirmat că sarcina procurorului-şef european nu va fi doar să combată corupţia. Acesta a subliniat că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi. Jean-Francois Bohnert a evidenţiat, în interviul acordat Politico.eu, importanţa ca noul Oficiu al Parchetului European (EPPO) să aplice reglementările. „Trebuie să recurgem de fiecare dată la textul legii”, a declarat Bohnert. Reglementările arată că Parchetul UE îi va „investiga, îi va inculpa şi îi va deferi justiţiei pe autorii infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, a subliniat procurorul francez.

„Atenţia principală era asupra doamnei Kovesi“

Întrebat dacă se pune prea mult accent pe experienţa Laurei Codruţa Kovesi în combaterea corupţiei, Bohnert a răspuns „da”. „Este principala experienţă a Laurei Kövesi, pot înţelege în totalitate acest lucru dacă vine din partea ei”, a precizat Bohnert. El a avertizat însă asupra riscului concentrării pe un singur element al atribuţiilor noului procuror-şef al UE. „Este ca şi cum am folosi un binoclu, dacă reglezi lentila nu se vede acelaşi lucru. Poate că nici în timpul discuţiilor de la audierile în Parlamentul European, concentrarea prea mult doar pe corupţie nu a fost neapărat modul bun de a face acest lucru”.

Bohnert a spus şi că Laura Codruţa Kovesi a fost în centrul atenţiei de la începerea procedurilor pentru desemnarea procurorului-şef al UE. „În prima fază, desigur, acesta nu a fost un avantaj. M-am simţit puţin lăsat în spatele scenei, deoarece atenţia principală era asupra doamnei Kövesi”.

Guvernul României nu a susţinut-o la Bruxelles

Laura Codruţa Kovesi a declarat, duminică, pentru BBC, referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susţinut-o la Bruxelles. Ea a precizat însă că acest lucru nu a contat pentru că „nu a aşteptat niciodată ajutorul lor”. „Această candidatură e foarte importantă. Nu doar pentru mine la nivel personal, e importantă pentru colegii mei, pentru întreg sistemul judiciar. De asemenea, pentru ţara mea pentru că, în acest moment, independenţa sistemului de justiţie este atacată. Putem dovedi, eu şi colegii mei, că, prin această candidatură, putem obţine ceva pentru ţara noastră şi putem face ceva pentru a ne continua munca”, a spus Kovesi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS