Acasă Actualitate Protest al sindicaliştilor din CNAIR

Protest al sindicaliştilor din CNAIR

-

Sindicaliştii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au protestat în faţa Ministerului Transporturilor faţă de situaţia salarială a angajaţilor. Sindicaliştii sunt sunt nemulţumiţi că nu au început negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă. Aceştia reclamă şi că bugetul companiei, pentru anul acesta, nu prevede creşteri salariale pentru angajaţi.

Câteva sute de reprezentanţi ai sindicatului drumarilor „Elie Radu”, care reuneşte angajaţi din CNAIR, au protestat miercuri, timp de trei ore, în faţa ministerului.
„În acest moment, drumarii nu sunt consideraţi lucrători în construcţii. Vrem recunoaşterea faptului că şi noi suntem constructori, pentru a putea beneficia de salariul de 3.000 de lei minim brut, aşa cum prevede OUG 114/2018 pentru cei din construcţii. Noi avem minimum 2.150 de lei”, a afirmat Elena Răileanu, liderul sindicatului.
Ea a arătat că drumarii nu beneficiază nici de facilităţile fiscale din OUG 114.
„Am adus oameni din toată ţara să-şi arate nemulţumirea. Aceşti oameni nu au Crăciun, nu au Paşte, suntem pe drum atunci când dumneavoastră vreţi să vă duceţi în vacanţă. Să vă asigurăm condiţii de circulaţie normală”, spune liderul sindical.

Ministrul promite o evaluare a personalului TESA

Din aceste cauze, CNAIR se confruntă cu plecări masive ale muncitorilor spre sectorul construcţiilor, unde primesc salarii de mult mai mari.
„Avem 7.000 de salariaţi, din care doar 2.977, adică 47%, sunt muncitori. Este groaznic, pentru că muncitorii pleacă în sectorul privat, al construcţiilor, şi rămânem fără oameni. Am ajuns să administrăm şi să întreţinem un drum cu trei muncitori la 50 de kilometri. Înseamnă să faci reparaţii, colmatări, desfundări de şanţuri, podeţe, reparaţii poduri. E imposibil de administrat”, a spus Răileanu.
Sindicaliştii din CNAIR avertizează că există pericolul declanşării unor greve, în cazul în care bugetul companiei nu va include creşteri salariale.
Negocierile dintre sindicaliştii CNAIR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor au eşuat. Ministrul Răzvan Cuc le-a spus protestatarilor că va face o evaluare a personalului TESA, cei care stau în birouri şi care reprezintă peste jumătate din angajații CNAIR.

ȘTIRI VIDEO GdS