12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO româncă a făcut curat în fața unui bloc din Roma și acum riscă o amendă usturătoare

O româncă a făcut curat în fața unui bloc din Roma și acum riscă o amendă usturătoare

O româncă a strâns gunoaiele din fața unui bloc din Roma, acolo unde locuieşte, apoi a avut parte de o surpriză total neplăcută. Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie pe faţă, a luat o mătură şi a coborât în stradă să facă curăţenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier chic al capitalei, scrie Hotnews.

„Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera.

După ce a selectat gunoaiele şi le-a împărţit în tomberoane, Gabriela a spălat şi asfaltul din faţa blocului. Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetăţenilor din capitala Italiei. De câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deşeurilor.

300 de tone de gunoaie rămân zilnic necolectate

Potrivit datelor oficiale, în capitala Italiei se colectează zilnic 4600 de tone de deşeuri, dintre care 2600 sunt gunoaie amestecate / nediferenţiate.

Din cele 2600 de tone de gunoaie nediferenţiate, în ultimele săptămâni, zilnic, 300 de tone rămân în stradă. Firmele care ar trebui să asigure eliminarea lor nu au capacitatea de le gestiona corespunzător. Rezultatul este o situaţie periculoasă, agravată de canicula înregistrată în iunie şi iulie. Medicii italieni avertizează: în oraş s-au creat focare de infecţie în jurul tomberoanelor. Iar situaţia degenerează, punând în pericol sănătatea cetăţenilor.

În periferie, dar şi în cartierele mai elegante, s-au creat adevărate dealuri de gunoaie în jurul tomberoanelor. Nu sunt doar saci cu alimente putrezite, cutii şi sticle goale, ci şi îmbrăcăminte folosită, scaune, îmbrăcăminte sau chiar frigidere şi aparatură electronică stricată. Pe unele alei nu se poate circula deloc pe trotuar, iar maşinile fac slalom printre deşeuri.

Cei care au ghinionul să locuiască la primele etaje sunt constrânşi de mirosuri să închidă geamurile. Disperaţi, cetăţenii fac fotografii cu „monnezza” (gunoi, în dialect roman) şi le posteză pe reţelele de socializare. Ei fac apeluri către autorităţi, să ia măsuri urgente. „Doamna primar, veniţi să vedeţi munţii de gunoaie din faţa blocului!”, scriu romanii exasperaţi.

Apelul medicilor în legătură cu gunoaiele din Roma

Pe 1 iulie, Organizaţia Medicilor din Roma a tras un semnal de alarmă. Într-o scrisoare deschisă adresată primăriei Romei, Regiunii şi miniştrilor competenţi, doctorii afirmă că „există un risc grav cu privire la sănătatea populaţiei, un risc igienic şi sanitar. Trebuie luate urgent măsurile necesare, începând de la curăţarea zonelor din apropierea spitalelor, şcolilor şi pieţelor”.

Se recomandă folosirea mănuşilor pentru a arunca gunoaiele. „Munții de gunoaie abandonate constituie un risc serios pentru sănătate, legat de proliferarea germenilor și a paraziților cu posibilitatea de a răspândi boli infecțioase prin contact direct sau indirect cu insecte sau prin contact cu excrementele de pasăre și rozătoare”. Scrisoarea menționează, de asemenea, riscul ca arderea containerelor să elibereze substanțe toxice.

Autorităţile, depăşite de situaţie

Ce fac autorităţile? Primăriţa Romei, Virgina Raggi, de la Mişcarea Cinci Stele, este considerată vinovată de situaţie. Însă, ea dă vina pe firmele de stocare şi tratare a deşeurilor. „Companiile care ar trebui să asigure prelucrarea şi depozitarea gunoaielor au întrerupt colaborarea cu AMA, (societatea de salubrizare a capitalei, n.red.) şi nu mai vor să preia gunoiul”, susţine Primăria.

AMA, societatea care se ocupă de gestionarea gunoaielor, dă vina pe lipsa de mijloace şi personal. Administratorul companiei susţine că „55 % din mijloacele de transport nu funcţionează şi mulţi angajaţi nu lucrează noaptea sau când e prea cald”. În condiţiile în care salariul mediu al unui „operator ecologic” în Italia este de circa 1500 de euro, fără a lua în considerare diferite bonusuri.

Criza deşeurilor devine astfel un joc politic între primărie şi regiunea Lazio, al cărei preşedinte, Nicola Zingaretti (Partidul Democrat), nu ezită să arate cu degetul proasta gestionare a crizei. A promis public, la începutul lunii iulie, că va contribui la rezolvarea situaţiei în şapte zile. Astfel, a emis un ordin prin care cere tuturor firmelor de tratare a gunoaielor să primească deşeurile Romei. Însă nu a luat în calcul refuzul de a colabora, venit din partea firmelor de stocare. Asta deşi legea prevede introducerea unor măsuri de urgenţă pentru protecţia mediului şi mai ales a sănătăţii populaţiei.

Gunoaiele Romei, trimise în Austria

Nu este prima oară când Roma se confruntă cu o situaţie alarmantă legată de deşeuri. Cauza este lipsa unor structuri adecvate pentru eliminarea lor. O parte din deşeurile nediferenţiate ale capitalei ajung astfel să fie tratate în străinătate. Potrivit unui raport citat de agenţia AGI, în 2017, 50.000 de tone de gunoaie din Roma au fost trimise spre tratare şi stocare în Austria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS