Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România
Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România (Foto: Retete practice)

Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România. Peste 270 de unităţi de procesare beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Valoarea totală a celor 278 de proiecte contractate de către AFIR este de peste 190 de milioane de euro. Este vorba de investiţi în procesarea laptelui, a fructelor şi legumelor, precum şi a cărnii, scrie descopera.ro.

Una dintre investiţiile realizate prin intermediul submăsurii 4.2 este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte”. Proiectul a fost implementat de o societate comercială din judeţul Botoşani. Firma a urmărit dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi comercializare a produselor agricole în comuna Vlăsineşti. Valoarea totală a proiectului este de 156.695 Euro, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 61.648 Euro, potrivit Mediafax.

„Este o investiţie la care ne putem raporta când vorbim despre investiţii în mediul rural, în special prin faptul că laptele este colectat din 7 comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut în mai multe etape atât din punctul de vedere al capacităţii de producţie, cât şi al celei de depozitare. Este unul dintre beneficiarii noştri care mai are un proiect în derulare, realizat prin intermediul aceleaşi submăsuri 4.2, dar şi unul pe axa LEADER privind cooperare în vederea comercializării de produse lactate prin intermediul unui lanţ scurt de aprovizionare”, a menţionat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Produsele sunt realizate după procedee tradiţionale

În fabrica botoşăneană produsele sunt realizate după procedee tradiţionale. Ele se fac în coş de nuiele, pe mese cu blat de stejar şi rafturi din lemn de brad. Ei produc caşcaval, ruladă cu şuncă presată, cu piper sau boia, smântână şi unt.

Un produs deosebit realizat în cadrul unităţii este caşcavalul de Săveni. Este ambalat atât în ceară, cât şi în pungă termocontractivă.

„În procesul de fabricaţie a Caşcavalului de Săveni se foloseşte laptele de vacă crud. Lipsa tratamentului termic permite acţiunea florei microbiene locale asupra laptelui. De asemenea, toate operaţiunile de realizare a caşcavalului sunt efectuate manual. Practic, este vorba despre singurul caşcaval care este produs în Romania şi care a obţinut până acum atestarea de indicaţie geografică protejată din partea Ministerului Agriculturii.

Afacerea a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene obţinute prin intermediul AFIR. Am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2013 prin GAL Valea Başeului de Sus, apoi am terminat investiţia, după care am început activitatea. În următorii ani am găsit oportunitatea să facem un caiet de sarcini pentru produsul „Caşcaval de Săveni”, care face parte din Asociaţia Producătorilor de Caşcaval de Săveni. Am depus documentaţia la Ministerul Agriculturii pentru a obţine. Produsul a fost evaluat, a fost conform, şi acum este singurul caşcaval din Romania care are protecţie naţională.” a explicat Constantin Aniculăesă, reprezentantul legal al beneficiarului PNDR.

Produsele realizate sunt comercializate pe piaţa internă prin marile lanţuri de magazine. În unitatea de procesare lucrează 12 oameni din mediul rural.