4.5 C
Craiova
miercuri, 30 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateRusia renunță la ancheta împotriva ziaristului de investigații Ivan Golunov

Rusia renunță la ancheta împotriva ziaristului de investigații Ivan Golunov

Ministerul rus de Interne a anunțat marți că renunță la ancheta care îl viza pe ziaristul de investigații Ivan Golunov. Acesta a fost acuzat de trafic de droguri. Acuzaţiile asupra lui au provocat indignarea societății civile, scrie AFP, citat de Hotnews.

„Golunov va fi eliberat astăzi de arestul la domiciliu. Se renunță la acuzațiile împotriva sa”, a declarat ministrul de Interne, Vladimir Kolokoltsev, citat într-un comunicat.
Justiția rusă va trebui acum să evalueze „legalitatea acțiunilor polițiștilor care l-au reținut” pe ziarist, joi, la Moscova. Potrivit lui Kolokoltsev, acești polițiști au fost suspendați din funcție. Doi înalți responsabili ai poliției vor fi de asemenea demiși.

Este vorba de generalul de poliție Andrei Pucikov, responsabil cu forțele de ordine în districtul vest al capitalei ruse. De asemenea, generalul Iuri Deviatkin, care conduce unitatea moscovită a Departamentului de luptă împotriva traficului de droguri. Analizele realizate la cererea justiției nu au relevat nicio urmă de droguri în sângele său. Totodată,niciuna dintre punguțele cu droguri nu avea amprentele sale, potrivit avocaților ziaristului.

Undă de solidaritate rară în societatea rusă

Acest dosar a provocat o undă de solidaritate rară în societatea rusă. Ziaristul a fost susținut de ziariști independenți, de mass media de stat și chiar de înalți responsabili politici. Un marș pentru susținerea lui Ivan Golunov este prevăzut miercuri în centrul Moscovei. O petiție care cerea eliberarea sa a strâns aproape 180.000 de semnături. Ivan Golunov, de 36 de ani, a fost reținut joia trecută în centrul Moscove. Poliția a afirmat că acesta avea asupra sa aproape 4 grame de mefedronă, un drog sintetic.

Tot potrivit poliției, în timpul unei percheziții la locuința ziaristului ar fi fost găsite alte pungulițe cu narcotice. Ministerul de Interne a difuzat fotografii cu aceast cântar prezentat ca dispozitiv artizanal pentru producerea de droguri sintetice. Ziaristul, care a negat acuzațiile, risca până la 15 ani de închisoare. „Numeroase elemente lasă să creadă că drogurile au fost plasate”, spunea atunci avocatul său. Meduza, site-ul de știri pentru care lucra, a afirmat că, în opinia sa, Golunov era vizat pentru activitatea sa de ziarist.

Anchetele lui Golunov, deranjante pentru autorităţi

Ivan Golunov, pe care Meduza îl descrie ca fiind „unul dintre ziariștii de investigații cei mai cunoscuți din Rusia, a publicat recent anchete legate de escrocheriile companiilor de microcredite, de criza deșeurilor din Moscova, de mafia cimitirelor și alte afaceri de corupție legate de deturnare de fonduri. „Reputația profesională a lui Ivan Golunov este impecabilă. Este un ziarist meticulos, cinstit și imparțial”, a adăugat conducerea Meduza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS