12.3 C
Craiova
luni, 26 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Eroilor, sărbătorită pe 6 iunie

Ziua Eroilor, sărbătorită pe 6 iunie

Ziua Eroilor este sărbătorită pe 6 iunie. Aceasta este o sărbătoare națională din România. Aceasta comemorează bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, scrie Wikipedia. În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Astfel, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles. În timpul acestuia, țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

În toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români

Astăzi, în toate bisericile din țară și străinătate se pomenesc eroii români căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă. Ei au luptat pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS