14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO a anunțat pierderi de 1,1 miliarde de lei

CEO a anunțat pierderi de 1,1 miliarde de lei

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a anunțat pierderi de 1,1 miliarde de lei pe anul trecut, deci rezultatele economice sunt negative.
Suma ar proveni din diferențele de curs valutar la diferite credite accesate pentru modernizarea blocurilor energetice și din plata certificatelor de CO2. Astfel, suma plătită de CEO pe certificatele de CO2 în 2018 reprezintă 45% din cifra de afaceri a companiei.

„Rezultatele anului 2018 au fost negative (pierdere de 1,1 mld lei) din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de CO2. (2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon – EU ETS, conform informațiilor despre modificările prețurilor pe piețele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets, valoarea triplându-se în cursul anului, ajungând la cel mai mare preț de închidere, din august 2008 până în prezent.) Suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei”, potrivit unui comunicat de presă.

Venitul din exploatare ar fi fost pozitiv fără plata certificatelor de CO2

Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în baza datelor existente la momentul respectiv. Din punct de vedere operațional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (în valoare de 225 milioane de lei).

„În vederea rezolvării problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia a demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin. CE Oltenia a respectat termenul de conformare și are o situație financiară stabilă, având încheiate contracte de vânzare energie electrică pentru anul 2019. CEO înregistrează zero datorii restante față de bugetul consolidat al statului. Are achitate toate obligațiile financiare către instituțiile bancare, conform prevederilor contractuale. Chiar dacă situația financiară a fost grav afectată de costurile certificatelor de CO2, acestea nu au influențat acordarea veniturilor salariale și adaosurilor financiare prevăzute în Contractul Colectiv de MuncăY”, potrivit CEO.

În Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2019, șefii CEO și-au propus să obțină profit. Rămâne de văzut dacă vor găsi din nou fonduri pentru plata certificatelor de CO2, respectiv taxa de poluare impusă statelor din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS