10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis propune partidelor semnarea unui acord național pentru anularea modificărilor legislației din justiție

Klaus Iohannis propune partidelor semnarea unui acord național pentru anularea modificărilor legislației din justiție

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul consultărilor, că propune partidelor parlamentare semnarea unui acord național pentru anularea modificărilor contestate aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din justiție.

Șeful statului a mai subliniat că rezultatele referendumului trebuie puse rapid în practică, în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, precum și interzicerea ordonanțelor de urgență pe justiție, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Rezultatul numărării voturilor arată că la referendum au venit aproape 8 milioane de români, dinc are aproximativ 6,5 milioane de voturi au fost clar DA la ambele întrebări
Un rezultat foarte bun, mult peste așteptări. Arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări.

Trebuie creată legislația care efectiv interzice amnistia și grațierea pentru corupție și legislație care interzice OUG în justiție. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea referendumului. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovată în campanie de PSD și ALDE, sancționate drastic de electorat.
Românii au arătat clar că România e o țară proeuropeană, trebuie ținut cont de acest lucru. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în UE, noi am dorit în UE”, a spus Iohannis.

Pact politic pentru România europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru a valorifica cum se cuvine votul românilor și consultările, trebuie să se semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană.

„Acordul conține următoarele: transpunerea în legislație a răspunsurilor de la referendum, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare integrității în funcțiile publice, modificarea legislației din justiție în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Adoptarea modificărilor la coduri numai cu respectarea deplină a MCV și Comisiei de la Veneția. Propun ca cei care vor semna pactul să se angajaeze să adopte legislația necesară pentru exercitarea dreptului de vot. Proiectul de Acord va fi trimis imediat partidelor și va fi pus la dispoziția publicului. Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național”, a spus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS