7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(GALERIE FOTO) Descoperiri incredibile în ruinele catedralei Notre-Dame: vitralii intacte, cocoşul de pe turlă şi orga cruţate de flăcări

(GALERIE FOTO) Descoperiri incredibile în ruinele catedralei Notre-Dame: vitralii intacte, cocoşul de pe turlă şi orga cruţate de flăcări


Vitraliile din secolele al XII-lea și al XIII-lea ale rozetelor din Notre Dame au fost cruțate de flăcări, la fel şi orga, care a fost afecată doar de apa folosită la stingerea incendiului, care a cuprins luni seară edificiul din Paris, potrivit www.bfmtv.com.
„Prejudiciul este dificil de estimat,“ a spus marți Michel Christian Alain Aupetit, Arhiepiscop de Paris. Turnul catedralei şi o parte a acoperișului s-au prăbuşit, dar vitraliile au rezistat,
„Din ceea ce am putut vedea, cele trei vitralii trandafirii, datând din secolul al 12-lea și al 13-lea, erau încă acolo“, a declarat André Finot, purtătorul de cuvânt al catedralei, care reușit să intre în naos în timpul nopții.
Frica care au prelaţii în ceea ce priveşte aceste ferestre este acum fragilitatea clădirii. Alte ferestre vitrate au fost deteriorate, dar acestea sunt mai noi.
„Acestea sunt vitralii afectate sunt din secolul al 19-lea, mult mai puțin importante, dar nu și bijuteriile din secolul al 13-lea este un pic de un miracol, suntem foarte ușuraţi,“ a spus purtătorul de cuvânt al catedralei.
Un alt mic miracol, îl reprezintă orga catedralei care a fost cruțată de flăcări. „Orga nu a ars deloc, a suferit daune din cauza presiunii puternice a apei”, adaugă André Finot.

Un alt important element artizanal al catedralei Notre-Dame, cocoșul de bronz de pe turla care s.a prăbuşit, a fost găsit aproape intact printre ruinele clădirii, mulțumită intuiției unui voluntar.
Imaginile au arătat prăbușirea turlei în nava bisericii, un moment dramatic. Din fericire, cocoșul s-a detașat de turlă și a căzut pe partea dreaptă, scăpând de flăcări.
În acest timp, colecta de fonduri pentru reconstruirea catedralei continuă. De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 800 de milioane de euro, transmite AFP.
Deși președintele Emmanuel Macron a promis că reconstruirea va dura cinci ani, experții cred că termenul realist se poate prelungi la 10-15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS