11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemistificari: 2 litri de apa pe zi?

Demistificari: 2 litri de apa pe zi?

Anumiți doctori sau nutriționiști spun că este recomandat să bem 2 litri de apă pe zi. În acest articol vom vedea dacă acesta este un mit sau adevăr, potrivit descoperă.org.

Milioane de oameni își numără zilnic paharele sau sticlele de apă consumate, pentru a fi siguri că și-au îndeplinit obiectivul sănătos de a bea fix doi litri de lichide pe zi. Știm că organismul nostru se reglează singur și ne anunță atunci când are nevoie de apă. Și mai știm că și alimentele conțîn apă, în special legumele sau fructele. Însă unii se încăpățânează să-și forțeze organismul să înghită nu mai puțîn de 2 litri de apă pe zi.

“Am făcut 43 de ani de cercetare pe acest subiect – sistemul osmoreglator. Acest sistem este atât de precis și atât de rapid încât mi se pare imposibil să cred că evoluția ne-a lăsat cu un deficit cronic de apă.” Dr. Heinz Valtin (sursă: Reuters).

Nu spunem că apă nu este bună, dar chiar trebuie să consumăm cel puțîn 2 litri pe zi? Potrivit doctorului Heinz Valtin, răspunsul este nu!

Heinz Valtin (în stânga în imagine – sursă foto) este un profesor specializat în cercetarea asupra rinichilor și a petrecut peste 40 de ani studiand sistemul biologic ce menține apă în corpul nostru într-un echilibru.

Valtin spune că, pentru oamenii care au diverse probleme de sănătate precum pietre la rinichi sau tendința de a dezvoltă infecții urinare, consumarea unei cantități mai mari de apă este benefică.

În anul 2002, în căutarea originii a ceea ce se numea “ghidul 8×8” studiile au arătat că nu există nicio dovadă care să susțînă că oamenii sănătoși trebuie să consume cantități mari de apă. În anul 2008, Dan Negoianu împreună cu Stanley Goldfarb au ajuns la aceeași concluzie.

Și atunci, de unde a apărut acest mit? Valtin a descoperit că ghidul 8×8 s-a născut din niște neînțelegeri. În 1945, “Food and Nutrition Board”, astăzi parte din “Național Academy of Science’s Institute of Medicine”,  a sugerat că o persoană consumă un mililitru de apă pentru fiecare calorie. Tot ce urmează este simplă matematică: o dietă zilnică ce conține aproximativ 2000 de calorii ar indică un consum de 2000 mililitri de apă, adică 2 litri.

O altă afirmație întâlnită adeseori este că dacă consumăm mai multe lichide ne ajută să slăbim. Din păcate nu este chiar atât de simplu. Dacă bem multă apă și apoi așteptăm că grăsimea să se topească, vom aștepta degeaba.

În unele situații, un consum ridicat de apă poate avea efecte secundare periculoase sau chiar fatale.

Deși apă este considerată cel mai puțîn toxic compus chimic, ea nu este sănătoasă în exces. Intoxicarea cu apă sau otrăvirea cu apă, este o dereglare ce poate deveni fatală, cu efecte devastatoare la nivelul creierului atunci când electroliții din corp sunt scoși afară dincolo de limitele de siguranță (ex. hiponatremia).

Hiponatremia este o anomalie electrolitica frecvența care poate fi observată în insolație sau drept complicație pentru alte afecțiuni severe. Sodiul este un cation extracelular dominant și nu poate circulă liber transmembranar. Homeostazia să este vitală pentru funcția normală a celulelor. Nivelul normal seric de sodiu este 135-145 mEq/l. Hiponatremia este definită că nivel seric al sodiului sub 135 mEq/l și este considerată severă când sodiul este sub 125 mEq/l. Hiponatremia hipovolemica se dezvoltă când apă și sodiul sunt pierdute și înlocuite prin lichide hipotone neadecvate, cum este banală apă.

Așadar, ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic? Dacă aveți probleme de sănătate, consultați-va medicul. Dar dacă sunteți sănătos, beți când va este sete și atât cât simțiți că aveți nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS