8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartofi dulci - recomandaţi bolnavilor de diabet

Cartofi dulci – recomandaţi bolnavilor de diabet

Îi vedem într-un raft minuscul printre alte legume tradiţionale, dar rareori îi şi punem în coşul de cumpărături.

Însă după ce vei citi următoarele rânduri te vei convinge cât de mult ai pierdut.

Vorbim mai departe despre cartoful dulce, acest frăţior dulceag şi colorat al banalului cartof.

O scurtă istorie a cartofului dulce

Faimosul Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani faimosul Tărâm al Mirodeniilor, Peru în termenii actuali, dar şi trei plante care au revoluţionat industria alimentară de-a lungul timpului: porumbul, cartoful alb şi…cartoful dulce.

Acesta se pare că era cultivat de mii de ani de către incaşi, în scopul de a fi dat ca  hrană animalelor. A durat mai bine de 200 de ani până ca un bucătar la Casa Regală a Angliei să se prindă că banalul cartof poate fi la fel de bine consumat şi de către oameni.

Povestea pe scurt este că bucătarul, supărat că stăpânul său nu i-a apreciat bucatele (felii de cartofi cruzi – deoarece nu ştia cum se prepară), a aruncat cartofii, de ciudă, într-un cuptor încins. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, care a întrebat de unde vine acest miros îmbietor iar bucătarul i-a servit apoi acei cartofi copţi, care au fost extrem de apreciaţi şi totodată consideraţi delicatese, care cu greu mai puteau fi consumaţi de către cei cu venituri mici.

În zilele noastre, cartoful  dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rudiei. Însă China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului.

sus

Cartofi dulci – valoare nutriţională şi substanţe nutritive

Spre deosebire de cartoful alb, cel dulce este mult mai bogat în nutrienţi.

Există două categorii de cartofi dulci: cartoful Jersey (cu o pulpă mai uscată) şi cartoful Yam (mult mai zemos, care capătă textură gelatinoasă când este gătit).


Stânga: cartof Yam/ Dreapta: cartof Jersey

100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan.

Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi.

De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.

Cartoful dulce poate avea mai multe varităţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subţire, deoarece conţine numeroase fibre, potasiu şi quercitină – substanţă recunoscută pentru efectele sale antioxidante excepţionale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cartoful clasic, alb, a cărui coajă este toxică!
Despre efectele benefice ale alimentelor bogate în betacaroten puteţi citi mai multe aici.

 

Cartofi dulci – efecte benefice pentru sănătate şi frumuseţe

Numeroase studii au demonstrate de-a lungul timpului că un consum frecvent de cartofi dulci ar putea preveni afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.

Recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală – cartofii dulci au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă. De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia şi balonarea.

Îmbunătăţesc circulaţia sângelui datorită sodiului şi a potasiului.

Conţinutul bogat în betacaroten ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostată, se arată într-un studiu al experţilor de la universitatea Harvard. De asemenea, cancerul de colon este ţinut la distanţă tot datorită acestui antioxidant puternic.

Fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A (transformată astfel în organism cu ajutorul betacarotenului) este esenţială în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal.

Vitamina C şi, iarăşi, betacarotenul întăresc sistemul imunitar, ferindu-ne de răceli şi alte probleme respiratorii.

Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei. În plus, colina promovează un somn liniştit şi ajută la transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food arată chiar că aceste legume pot avea proprietăţi antiinflamatorii.

Vitaminele A, C şi E din cartofii dulci sunt aliaţii vederii optime. Tot vitamina A este necesară pentru a contracara efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete şi pentru a stimula producţia de colagen, care asigură elasticitate pielii, prevenindu-se astfel apariţia temutelor riduri.

Cartofi dulci – contraindicaţii

Dacă urmezi un tratament cu beta-blocante, recomandate frecvent în afecţiunile inimii, este indicat să eviţi consumul de cartofi dulci, deoarece nivelul de potasiu în organism. Despre efectele excesului de potasiu poţi citi mai multe aici.

Totodată, nu consuma în exces cartofi dulci deoarece betacarotenul poate colora pielea şi unghiile. Potrivit cercetărilor realizate de specialiştii de la Clinica Mayo, persoanele cu probleme renale ar trebui să evite consumul acestor legume doarece conţin oxalaţi, care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Pentru a evita flatulenţa, este bine să îi găteşti la temperatură mică.

 

Cartofi dulci – reţete

Evită să cumperi cartofi dulci moi, ridaţi, cu crăpături sau pete. Depozitaţi într-un mediu răcoros, ferit de umiditate, cartofii pot rezista între 3-5 săptămâni.

Cel mai bine le simţi gustul dacă îi faci la cuptor, la temperatură scăzută, sau la microunde, timp de 15-20 de minute, dacă te grăbeşti.

Nu este nevoie să adaugi unt sau diverse sosuri peste ei, pentru că le diminuezi aroma şi adaugi un plus consistent de calorii. Un sos mai prietenos cu silueta este cel tzatziki, vezi aici reţeta. Dacă vrei să dai un zvâc, presară peste cartofii dulci copţi puţină scorţişoară, curry sau chimion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS