12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘantierul de la Unitatea Militară, noua sursă de bogății pentru membrii unei comunităi din Valea Mare

Șantierul de la Unitatea Militară, noua sursă de bogății pentru membrii unei comunităi din Valea Mare

Zeci de persoane din comunitatea de romi din Valea Mare trudesc de câteva zile în curtea fostei unități militare din Slatina și scot de sub beton cantități impresionante de anozi din cocs metalurgic.

Oamenii au ajuns la bogăție doar ascultându-și părinții, care, auzind că fosta unitate militară este șantier, și-au amintit că pe când își satisfăceau ei stagiul militar în Slatina, în unitate se contruiau platforme betonate pe o suprafață întărită cu anozi de la Uzina de Aluminiu, pe atunci proaspăt înființată.
Membrii comunității au început, în urmă cu doar câteva zile, explorarea terenului indicat, dovedindu-se că bătrânii lor chiar au avut dreptate, iar pe terenul deocamdată neexploatat se găsește cărbune.
Prezența lor în șantier a stârnit, însă, temeri mari. Zeci de persoane care să sape de zor și să încarce în căruțe cărbunele nu sunt o imagine obișnită în zonă, însă cea mai mare temere a fost dintr-un alt motiv: în perimetrul fostei unități militare se presupune că ar exista încă un cimitir cu osemintele soldaților din Primul Război Mondial.
Directorul Muzeului județean Olt, istoricul Laurențiu Guțică-Florescu, a fost alertat, joi, printr-un telefon, că în zonă se efectuează săpături și chiar că s-ar fi descoperit oseminte. „În timp ce pornisem spre fosta unitate militară, am primit al doilea telefon: «Mergi, că sapă unii acolo și dezgroapă soldații!«. Am ajuns, dar am avut surpriza să descopăr armata de săpători voluntari. Ei nu sunt în zona cu probleme, însă eu le-am atras atenția că în momentul în care au găsit sau dau de cea mai mică rămășiță, poate să-nsemne metal, pot să fie oseminte umane, să sune de urgență 112 și muzeul, să putem să intervenim“, a declarat directorul, care stand de vorbă cu oamenii veniți să valorifice bogăția a aflat și cum de știau ce se ascunde sub beton.
Oamenii, pe care vineri, 1 februarie 2018, polițiștii locali i-au alungat de pe teren, după ce un agent de pază care are în grijă șantierul a solicitat ajutor, s-au arătat contrariați. Spun că nu fac nimic rău, că sunt resturi care vor ajunge, oricum, la gunoi, dar că pentru ei înseamnă enorm, astfel putând să le asigure copiilor căldura în case.
Polițiștii i-au legitimat și i-au amenințat că vor fi amendați pentru că circulă cu atelajele prin oraș, ceea ce constituie contravenție. „Și noi punem amenzile pe foc, ce crezi!“, a replicat una dintre femeile care cu greu a fost convinsă să descarce din căruță cărbunele deja pus în saci.

Terenul, sediul fostei brigăzi de tancuri

Pe respectivul teren pe care oamenii au descoperit „mina de cărbune“ și-a avut sediul o brigadă de tancuri, așa explicându-se de ce a fost nevoie de o fundație atât de solidă. În zona respectivă, la acest moment încă nu se contruiește, însă planurile municipalității sunt ambițioase. O parte din terenul fostei unități militare, preluat de la MApN, a fost concesionat către firma care a început deja lucrările pentru un restaurant Mc Donald’s, o altă parte este deja în amenajare cu destinația de parc, locuri de joacă, teren multifucnțional, parcare, iar terenul rămas, în care este inclusă și suprafața astfel exploatată de minerii de ocazie, va fi folosit pentru construirea unei grădinițe, a unei creșe și a mai multor blocuri de locuit.
Rămâne în continuare de rezolvat investigarea arheologică a terenului care se presupune că adăpostește cimitirul soldaților și care este situat în partea opusă celei în care deja au demarat lucrările.

Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS