Acasă Actualitate O nouă gafă de exprimare a premierului. Ce cuvânt a folosit când...

O nouă gafă de exprimare a premierului. Ce cuvânt a folosit când a vrut să spună „predicţii”

-

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă greşeală de exprimare, confundând cuvântul „predilecţii” cu „predicţii”. Aceasta vorbea despre datele INS şi despre situaţia economică a României care infirmă, potrivit şefului Executivului, „predilecţiile Opoziţiei”, scrie Mediafax.

„Un al doilea semnal pozitiv îl reprezintă scăderea inflaţiei anuale la cel mic nivel din acest an, respectiv 4,25% în luna octombrie 2018 de la 5,03% în septembrie 2018. Sunt date care arată faptul că Guvernul a avut dreptate şi care infirmă cu argumente incontestabile predilecţiile (referindu-se la predicţiile – n.r) Opoziţiei, aşa-zişilor analişti sau mai grav a unor instituţii publice. După cum vedem, nicio cifră oficială nu arată acest fapt”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.

Potrivit DEX, cuvântul predilecţie este definit ca „Înclinaţie, atracţie deosebită pentru cineva sau ceva; preferinţă. Loc. adj. De predilecţie = preferat, favorit. Loc. adv. Cu (sau de) predilecţie = de preferinţă, mai ales, îndeosebi”.

Pe de altă parte, cuvântul predicţie are sensul de „1. Operaţie raţională de anticipare a unui eveniment sau fenomen; previziune. 2. Prevestire; presentiment”, conform definiţie oferite de DEX.
Şeful Executivului s-a încurcat şi când a pronunţat cuvântul „fundamentare”, în timp ce vorbea despre studiul de fundamentare pentru clinica multifuncţională Doctor Calistrat Grozovici, o investiţie în valoare de circa 650 milioane lei.

Astfel, atunci când a făcut acest anunţ, premierul a pronunţat greşit cuvântul „fundamentare”, spunând „fundamentale”, însă ulterior s-a corectat. De asemenea, Dăncilă a avut dificultăţi şi la pronunţarea numelui Calistrat Grozovici.

Anca DUMITRAŞCU
Anca DUMITRAŞCU
Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.