24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu OAR: Doar în 37,95% din cazuri autorizaţia de construire este emisă în termenul legal 30 de zile

Studiu OAR: Doar în 37,95% din cazuri autorizaţia de construire este emisă în termenul legal 30 de zile

Un chestionar public, realizat la nivel naţional în perioada august – octombrie, la iniţiativa Ordinului Arhitecţilor din România şi sintetizând 820 de răspunsuri de la arhitecţi şi profesionişti din domeniul construcţiilor, funcţionari publici şi beneficiari de arhitectură, a reliefat că doar în 37,95% din cazuri autorizaţia de construire este emisă în termenul legal de 30 de zile.

„Doar în 37,95% din cazuri autorizaţia de construire este emisă în 30 de zile. (…) Probleme majore sunt înregistrate în marile oraşe, acolo unde presiunea dezvoltatorilor, depăşirea capacităţii administrative şi vulnerabilitatea regulamentelor de urbanism duc la întârzieri semnificative. În Constanţa doar 6,25% din autorizaţiile de construire solicitate sunt emise în termen de 30 de zile, fiind localitatea cu cel mai scăzut procent. Urmează Bucureşti – 8,18%, Ilfov – 20%, Sibiu – 23% şi Timiş – 27%. (…) Sondajul arată că principalele motive care întârzie autorizaţiile de construire sunt cele birocratice, subiective, cantitative şi nu cele tehnice, obiective şi calitative”, relevă o sinteză a studiului, dată publicităţii marţi, la sediul OAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS