20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (World Science Day for Peace and Development) este marcată în fiecare an la 10 noiembrie sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO)

Această zi a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

Conform site-ului www.unesco.org, obiectivele Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare sunt: creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la rolul ştiinţei în societăţile paşnice şi sustenabile; promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei între ţări; reînnoirea angajamentului naţional şi internaţional pentru utilizarea ştiinţei în beneficiul societăţilor; atragerea atenţiei asupra provocărilor cu care se confruntă ştiinţa şi creşterea sprijinului pentru efortul ştiinţific.

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare este menită să sublinieze rolul important al ştiinţei în şi pentru societate, faptul că ştiinţa, pacea şi dezvoltarea sunt interconectate, precum şi nevoia de a angaja publicul larg în dezbateri pe teme ştiinţifice nou-apărute. De asemenea, subliniază importanţa şi relevanţa ştiinţei în viaţa noastră de zi cu zi.

Tema din 2018 a Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare este ”Ştiinţa, un drept al omului”, celebrând astfel cea de-a 70-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (articolul 27) precum şi Recomandarea privind ştiinţa şi cercetătorii ştiinţifici, potrivit www.unesco.org.

Anul acesta, de Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare, UNESCO îi îndeamnă pe toţi să îşi exercite dreptul de a participa şi de a beneficia de pe urma ştiinţei, arată în mesajul său directorul general al UNESCO Audrey Azoulay. UNESCO solicită, de asemenea, guvernelor, mediului de afaceri, societăţii civile şi oamenilor de ştiinţă să îmbrăţişeze pe deplin valorile ştiinţei responsabile, prin implementarea integrală a Recomandării UNESCO privind ştiinţa şi cercetătorii ştiinţifici, din 2017, se mai arată în mesaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS