24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnul dintre cele mai mari organisme vii de pe Terra este pe moarte, iar oamenii sunt principalii vinovaţi

Unul dintre cele mai mari organisme vii de pe Terra este pe moarte, iar oamenii sunt principalii vinovaţi

Unul dintre cele mai mari organisme vii de pe Pământ, o pădure din Utah cu arbori identici din punct de vedere genetic, este treptat devorată de către cerbi, scrie descopera.ro.

Colonia de plopi cu rădăcină comună a supravieţuit pentru sute de ani, însă 80% din ea se află în pericol. Conform Live Science, întregul organism cântăreşte 5,9 milioane de kilograme şi acoperă aproximativ 0,42 kilometri pătraţi din Pădurea Naţională din Utah.

Colonia este alcătuită din 47.000 de tulpini identice genetic ce au ca origine o singură rădăcină comună. În cadrul noului studiu, un grup de cercetători a analizat calitatea diferitelor părţi ale pădurii, prin numărarea numărului de arbori morţi de cei vii. Ei au descoperit că cel mai mare pericol pentru pădure este reprezentat de cerbul catâr. Este natural ca tulpina principală să se descompună, afirmă principalul autor al studiului, Paul Rogers, profesor la Universitatea de Stat din Utah. Însă nu este natural ca noile tulpini să nu mai crească. În ultimii zeci de ani, cerbii şi bovinele au mâncat toate tulpinile noi. În majoritatea zonelor nu mai observăm „arbori tineri sau de vârstă mijlocie”, afirmă Rogers. Profesorul şi echipa sa au comparat imaginile realizate din aer ale zonei, obţinute pe parcursul a 72 de ani, şi au descoperit că pădurea a început să se micşoreze. O parte din problemă este reprezentată de faptul că zona nu are prădători. În 1900, oamenii au ucis mare parte dintre animalele prădătoare din zonă, precum lupi sau urşi grizzly.

Există, însă, şi o zonă a pădurii ce se dezvoltă . Zona a fost observată în 2013 şi în aproape cinci ani au apărut mii de tulpini. Aproximativ 30% din acestă zonă este împrejmuită cu un gard de 2,4 metri înălţime, însă chiar şi aşa animalele reuşesc să pătrundă în ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS