20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul Legii Manualului intră astăzi la vot final în Parlament

Proiectul Legii Manualului intră astăzi la vot final în Parlament

Proiectul Legii Manualului inițiat de Guvern când Liviu Pop era ministru al Educației este astăzi programat să aibă votul final în Parlament, informează HotNews.ro.

Forma în care proiectul legii manualului intră astăzi la vot

Precizăm că, până acum, manualele școlare au fost cumpărate de Ministerul Educației în urma unor licitații publice organizate în baza legii achizițiilor publice. În fiecare an, Ministerul a organizat o astfel de licitație, pe măsură ce programa școlară nouă se aplica la clasă. În prezent, învață după curriculum nou și manuale conforme lui elevii claselor pregătitoare – clasa a V-a. Ministerul trebuie să se asigure că, din septembrie, elevii vor avea și la clasa a VI-a manuale care să respecte programa școlară.

Ministerul a schimbat, însă, modalitatea de achiziție a manualelor. Anul trecut le-a cerut profesorilor să trimită manuscrise la Minister, cu promisiunea nesusținută de nicio lege că va transforma acele manuscrise în manuale școlare.

Autoritățile transmit pe căi informale că acest proiect de lege a manualelor reprezintă baza legală a demersului început de minister, însă proiectul nu retroactivează.

Ce spune proiectul legii manualului școlar, în forma în care s-a dus la votul final

Proiectul legii manualului școlar, în forma în care a ieșit din Comisia de învățământ de la Senat și a plecat la votul final, prevede următoarele:
– face diferența între un manual școlar și un manual școlar “de bază” (concept care nu există în legea educației)
– spune că resursele educaționale deschise sunt “materiale de învățare, educaționale și de cercetare pentru învățământ care se află pe orice suport, digital sau de altă natură și pentru care nu se solicită drepturi patrimoniale de autor sau care au fost aduse la cunoștința publicului sub o licență deschisă, care permite accesul gratuit, utilizarea, realizarea de opere derivate și redistribuirea de către alții fără restricții sau cu restricții limitate” și precizează că “Licitația deschisă nu poate acoperi reutilizarea sau realizarea de opere derivate în scopuri comerciale”.
– “se aprobă 3 variante de manual școlar de bază, după evaluare”
– “proiectele de manuale școlare se realizează de către autori/coautori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale în vederea evaluării calității cu respectarea următoarelor criterii: (…)”
– “Plata autorilor/coautorilor manualelor de bază se face conform unor reglementări aprobate prin ordin al ministrului educației naționale”.
– “În situația în care, după evaluare, sunt selectate mai puțin de trei variante, variantele care întrunesc condițiile de calitate devin manuale școlare de bază”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS