Bani în plus pentru partide. Toate formaţiunile politice din Parlament au primit subvenţii ce depăşesc 13 milioane de lei, în luna martie

Foto: expressdebanat.ro


Toate partidele parlamentare au primit subvenţii care au depăşit 13 milioane de lei, în luna martie a acestui an, după ce deputaţii au modificat legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. În decembrie 2017, subvenţiile s-au ridicat la peste 3 milioane lei, scrie Mediafax.

În plenul din 19 decembrie 2017, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Mircea Drăghici, prin care a fost modificată Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, conform datelor de pe site-ul Camerei. Astfel, a fost schimbată prevederea “partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii” în “suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut”. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 16 ianuarie.

Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente (AEP), subvenţiile din luna decembrie 2017, înaintea modificării Legii menţionate, pentru PSD, PNL, USR, ALDE şi PMP au avut valoarea totală de 3.254.095 de lei. După schimbarea în Parlament a Legii, în ianuarie partidele au încasat în total 3.861.664 de lei, în februarie – 3.873.807 de lei, în martie suma totală a ajuns până la 13.476.154 de lei, iar în luna aprilie formaţiunile politice parlamentare au primit în total subvenţii de la stat în valoare de 7.074.589 lei.

În ianuarie a.c. subvenţiile primite de partide au fost după cum urmează: PSD – 2.115.007 lei, PNL – 1.037.960 lei, USR – 297.710 lei, ALDE – 247.258 lei, PMP – 163.728 lei. În februarie: PSD – 2.204.374 lei, PNL – 1.009.961 lei, USR – 297.002 lei, ALDE – 219.525 lei, PMP – 142.943 lei. În martie: PSD – 7.668.552 lei, PNL – 3.513.441 lei, USR – 1.033.207 lei, ALDE – 763.682 lei, PMP – 497.270 lei. În aprilie: PSD – 4.025.766 lei, PNL – 1.844.454 lei, USR – 542.404 lei, ALDE – 400.911 lei, PMP – 261.052 lei. În total luna aprilie – 7.074.589 lei.

La votul din şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din 19 aprilie au fost prezenţi 252 de deputaţi. Iniţiativa legislativă care a modificat Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată cu 222 voturi “pentru”, 24 “împotrivă” şi şase abţineri. Din 51 de deputaţi liberali, unul singur a votat împotriva Legii amintite. Vot împotrivă au dat şi cei 22 de parlamentari ai USR, precum şi un deputat independent.

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, singurul dintre liberali care a votat împotriva modificării legii, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a votat astfel deoarece, în opinia sa, partidele ar trebui decuplate de la bugetul de stat, iar subvenţionarea campaniilor electorale transformă formaţiunile politice într-un soi de asistaţi social. “Părerea mea este că, în fapt, sunt prea multe concesii care se acordă către ceea ce înseamnă subvenţionarea politică şi sunt tot felul de condiţii care nu fac decât să transforme subvenţionarea campaniilor electorale în formă de asistenţă socială. Mi se pare că pe undeva campaniile electorale ar trebui liberalizate mai mult decât sunt în acest moment, bineînţeles sumele limitate, pentru că nu poţi veni să arunci cu banii pe o campanie, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani. Statul ar trebui să se implice mai puţin în reglementarea electorală, pentru că această lege nouă pe care s-au desfăşurat ultimele alegeri în 2016 pe undeva este o lege care pur şi simplu constrânge activitatea de campanie electorală. Aproape că nu mai ai voie să faci mai nimic. Oricum, cu cât statul se implică mai mult să creeze diverse avantaje către actorii politici sau să se implice în ceea ce înseamnă finanţarea partidelor politice, cu atât şi libertatea de mişcare într-o campanie se restrânge, chiar dacă acest lucru nu este prevăzut explicit într-o lege. Punctul meu de vedere, şi asta a fost şi motivaţia votului meu, este că partidele ar trebui decuplate, cât se poate de mult, conform legii, de la bugetele publice. Cred că aici statul trebuie să intervină doar să vegheze la respectarea legalităţii şi să pună un barem peste care să nu se producă tot felul de excese. Erau campanii electorale în care se trezeau tot felul de candidaţi să mânuiască şi să joace, ca la o ruletă, sume fabuloase. Mi-aş dori o campanie în care tu să vii cu banii tăi privaţi şi să poţi să lipeşti afişe pe unde vrei”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Daniel Gheorghe.

 


Conform stenogramei şedinţei Camerei Deputaţilor din 19 decembrie, Mircea Drăghici, iniţiatorul proiectului de lege a explicat de la tribuna plenului motivul pentru care a propus această schimbare legislativă: “În calitate de iniţiator, am simţit nevoia să punem un prag minim pentru alocarea subvenţiilor pentru partidele politice parlamentare. Acest prag minim nu exista până acum în lege. În plus de acesta, am convenit ca, împreună cu Partidul Naţional Liberal, pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei”.

 

La scurt timp după aceea, deputatul PNL, Gabriel Andronache a anunţat că partidul din care face susţine modificarea Legii în cauză: “Partidul Naţional Liberal va susţine această propunere legislativă, mai ales că în Senatul României a fost adoptat un amendament care vine să rezolve o problemă care ţine de egalitatea de şanse, şi anume promovarea mai multor femei în funcţii publice, creându-se astfel mecanismul necesar ca partidele să pună în practică ceea ce oricum legea dispune în prezent. Însă doamnele ajungeau pe locuri neeligibile, pe listele electorale. Prin acest mecanism, partidele sunt stimulate ca pe primele locuri, locurile eligibile, să figureze femei, astfel încât să se asigure echilibrul de reprezentare de gen în Parlamentul României şi în celelalte funcţii alese din administraţia publică din România.”

 

În variantă adoptată de deputaţi şi promulgată de preşedintele României legea 334/2006 modificată mai prevede, la art. 18: “Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.”

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 29 aprilie 2018

Actualitate

» Minivacanța de 1 Mai, pe Litoral: Concerte, festivaluri şi plimbări cu telegondola. Care sunt atracţiile pregătite pentru turişti
» Al doilea transplant cardiac din acest an din România, la Târgu Mureș 
» Vânzările de autoturisme ecologice au crescut masiv la începutul acestui an
» CNAIR a lansat o licitaţie de peste 110 milioane lei pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier
» ANM anunță temperaturi oscilante și precipitații apropiate de norme, în următoarele trei luni
» Poliția Română: 9.000 de sancțiuni în prima zi de minivacanță
» Donald Trump anunţă că întrevederea sa cu Kim Jong-Un ar putea avea loc în “următoarele trei-patru săptămâni”
» Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Veteranilor: Armata României a plătit de fiecare dată un preţ greu în numele generaţiilor viitoare
» Asociaţia Română a Cărnii: Românii vor pune pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici
» Teste antidrog în acest sezon, pe litoral
» Coreea de Nord promite că îşi va închide centrul de teste nucleare. La eveniment va invita experţi şi jurnalişti străini
» Poliția Română: 192 de persoane semnalate ca fiind dispărute, găsite într-o singură săptămână
» Doi italieni, reţinuţi de poliţie pentru tentativă de tâlhărie în stațiunea Mamaia
» Bani în plus pentru partide. Toate formaţiunile politice din Parlament au primit subvenţii ce depăşesc 13 milioane de lei, în luna martie
» Doi turişti care s-au întâlnit cu un urs pe un traseu din Bucegi au stat o oră căţăraţi într-un brad
» Realitatea sumbră, confirmată de datele oficiale. Trei milioane de români vor dispărea din statistici în următorii 30 de ani

Publireportaj

» Autorităţile din Rojişte au înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale

Dolj

» Centrul Băniei, o uriaşă parcare cu plată
» Cum s-au cheltuit banii din taxele și impozitele craiovenilor
» Dolj: Polițist mușcat de mână de un bărbat pe care ar fi trebuit să îl imobilizeze
» A murit actorul Ilie Gheorghe
» Craiova: A intrat cu mașina în zid, din cauza alcoolului
» Se oprește apa în mai multe blocuri din Rovine, pe 3 mai

Gorj

» Peste 10.000 de gorjeni sunt aşteptaţi pe 1 Mai în Dumbrava Drăgoieni
» Transalpina se deschide de Rusalii
» Elevii CN „Ecaterina Teodoroiu“ au făcut performanţă la Detroit
» Pelerinaj la Mănăstirea Lainici
» Marea dezinsecţie începe pe 5 mai la Târgu Jiu
» Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, profit de o mie de lei

Sport

» Se prelungeşte suspansul în lupta pentru argint
» Craiova va înfrunta Sibiul în play-off
» Spadasinele de la CS Universitatea, vicecampioane la echipe
» Fotbal / Elitele Craiovei au făcut ravagii în deplasare
» Simona Halep va participa alături de Serena Williams la un turneu caritabil, în Madrid
» Handbal (f): SCM Craiova a remizat cu Măgura Cisnădie
» Fotbal / Pandurii, la cel de-al treilea egal consecutiv cu scorul de 1-1
» Fotbal / Craiova II și CSO Filiași au făcut puncte frumoase
» Tenis: Alexandra Dulgheru, în turul doi la turneul WTA de la Rabat
» Judo: România, fără medalie la Europenele de la Tel Aviv
» Baschet (m): SCM-U Craiova va juca cu Sibiul în sferturile de finală ale Ligii Naţionale
» Fotbal / Mangia: A fost un meci extraordinar!
» Fotbal / Hagi: Ne-am ridicat la nivelul unui meci european. Vezi conferința de presă!

Bani & Afaceri

» Cu cât mărește ROBOR ratele la bănci

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav (II) – Dan Andrei, bolnav de hemofilie: „Încerc să las o lumină pe calea pe care merg în viață“
» INSP: Numărul deceselor cauzate de rujeolă a ajuns la 50

Magazin

» Formația ABBA, reunită pentru două piese noi
» DJ Avicii a donat milioane de euro sărmanilor înainte de moarte
» Filmul “3 Days in Quiberon”, marele câștigător al premiilor germane Lola
» Rețeta de duminică: Tort „Fantezie de vară”
» „Fântâna de lavă’”, fenomenul rar ce a avut loc în 1969 şi a uimit cercetătorii

Top