21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape o treime dintre armele folosite de ISIS au fost fabricate în UE, inclusiv în România - raport

Aproape o treime dintre armele folosite de ISIS au fost fabricate în UE, inclusiv în România – raport

Aproape o treime dintre armele folosite de către organizaţia teroristă Stat Islamic (ISIS) au fost fabricate în Uniunea Europeană, inclusiv în România, potrivit unui raport al organizaţiei Conflict Armament Research (CAR), relatează site-ul publicaţiei The Telegraph, citat de Mediafax.

În urma unei investigaţii amănunţite, experţii CAR au descoperit că militanţii Stat Islamic s-au bazat în zonele de război pe armament şi muniţie produse în România, Ungaria, Bulgaria şi Germania. Singurul producător mai mare de arme folosit de către reţeaua teroristă a fost China.

Cercetătorii organizaţiei internaţionale susţin că dezvăluirea afectează negativ eforturile UE privind destructurarea capacităţilor militare ale Stat Islamic şi subliniază cât de uşor pot ajunge armele în posesia unor persoane care vor să declanşeze conflicte „murdare”.

Raportul de 200 de pagini al CAR oferă cel mai cuprinzător studiu privind armele deţinute de către Stat Islamic până în prezent, prezentând o analiză a peste 40.000 de articole recuperate de la forţele SI pe parcursul a trei ani.

Experţii concluzionează că livrările internaţionale de arme destinate fracţiunilor rebele din conflictul sirian au sfârşit pe mâinile Stat Islamic, „crescând în mod semnificativ cantitatea şi calitatea armelor din arsenalul lor”.

În faza incipientă a conflictului sirian, cea mai mare parte a armamentului organizaţiei teroriste a fost capturată de la forţele irakiene şi siriene. Dar de la sfârşitul anului 2015, organizaţia Conflict Armament Research a depistat o altă sursă importantă – fabrici din Europa de Est.

Armele şi muniţia au fost fabricate în Europa, vândute în SUA şi Arabia Saudită, apoi transportate peste graniţa turcă în Siria.

Unul dintre cazurile prezentate de către organizaţia internaţională CAR este vânzarea de către România, în octombrie 2014, a 9.252 de aruncătoare de grenade PG-9 către armata americană. Proiectilele au fost trimise apoi de SUA către Jaysh Suriyah al-Jadid, o miliţie siriană instruită de către americani pentru a lupta cu Stat Islamic în estul ţării.

Mai multe aruncătoare de grenade PG-9 din acest lot au fost deturnate către Irak, unde mai mulţi specialişti ai Stat Islamic au separat focoasele furate de structura originală, apoi au adăugat noi caracteristici pentru a le face mai potrivite pentru confruntările la distanţă redusă, cum ar fi bătălia pentru oraşul Mosul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS