14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul UE la Chişinău: Republica Moldova are acum şi mai multe posibilităţi de dezvoltare

Ambasadorul UE la Chişinău: Republica Moldova are acum şi mai multe posibilităţi de dezvoltare

Republica Moldova a intrat într-o în perioadă în care are şi mai multe posibilităţi pentru dezvoltare, a declarat ambasadorul Uniunii Europene (UE) în republică, Peter Michalko, în cadrul emisiunii ‘Politica’ de la postul de televiziune TV8, informează vineri Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Oficialul european speră că în timpul mandatului aceste posibilităţi să fie folosite în mod masiv pentru binele cetăţenilor Republicii Moldova.

‘Pentru mine ar fi un lucru foarte mulţumitor dacă (…), prin aceşti paşi politici cu care construim acum relaţia dintre UE şi Republica Moldova, după cei patru ani de mandat vom putea să spunem că a fost un timp petrecut cu succes şi rezultate. Când va fi indiscutabil că aceasta este calea spre modernizare, spre dezvoltare şi spre binele oamenilor, va fi clar că aşa trebuie să continuăm cooperarea noastră’, a declarat ambasadorul.

Peter Michalko este de părere că pentru aceasta există în prezent toate instrumentele necesare, relaţia dintre Moldova şi UE fiind la un nivel foarte înalt, atât în ceea ce ţine de Acordul de Asociere, cât şi de agenda de asociere reînnoită vara trecută.

Referindu-se la condiţiile înaintate de UE pentru acordarea ajutorului macrofinanciar şi în special la schimbarea sistemului electoral, şeful Delegaţiei UE susţine că toate transformările sunt în mâinile autorităţilor de la Chişinău. ‘Din partea noastră este important ca atunci când vom face evaluarea să fim siguri că standardele democratice nu vor regresa sau nu vor constitui un risc atât pentru alegători, cât şi pentru candidaţi’, a spus ambasadorul UE.

În luna mai, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini l-a desemnat pe Michalko şef al delegaţiei UE în Republica Moldova. Michalko a sosit la Chişinău pe 7 septembrie, declarându-se hotărât să continue cooperarea dintre UE şi republică pe linia trasată ‘cu succes’ de predecesorul său Pirkka Tapiola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS