Modificarea Regulamentului Camerei Deputaților a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, după o oră de la adoptarea proiectului în plenul Camerei.

„Monitorul Oficial a executat. Nu vom mai avea dezbateri pe amendamentele respinse și legile Justiției vor fi puse pe masa domnului Dragnea așa cum și-a dorit”, a declarat, în plenul Camerei, liderul deputaților liberali Raluca Turcan.

În replică, președintele de ședință, social-democratul Florin Iordache, a precizat că „Monitorul Oficial era obligat să publice ce s-a votat Parlament”.

Plenul Camerei Deputaților a dat miercuri vot favorabil propunerii de modificare a Regulamentului forului legislativ în ceea ce privește supunerea la vot a amendamentelor, adoptată în aceeași zi de Comisia de regulament.

Conform amendamentelor adoptate, după ce timpul de dezbatere stabilit în funcție de complexitatea raportului a fost epuizat, discuțiile se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre aceste amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”.

Conform unei alte prevederi adoptate de deputați, membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcția, situație în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută de prevederile din regulament (alin 4).