Dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție, pe 27 iunie
Dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție, pe 27 iunie

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiate, sesizările PNL şi USR privind modul în care a fost înfiinţată Comisia specială pentru Legile Justiţiei, potrivit unor surse CCR, citate de Mediafax.

La finalul lunii noiembrie, preşedintele PNL Ludovic Orban anunţa că formaţiunea sa va ataca la CCR modificările aduse Regulamentului Comisiei speciale pentru legile justiţiei, prin care se instituie posibilitatea ca acest for să poată modifica şi completa toate actele normative cu incidenţă asupra justiţiei.

În luna noiembrie, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care modifică Hotărârea iniţială privind înfiinţarea Comisiei speciale pentru legile justiţiei, la cererea preşedintelui acestui for, Florin Iordache.

Astfel, Florin Iordache a propus modificarea Hotărârii Parlamentului prin care s-a înfiinţat Comisia şi includerea următorului articol: „examinarea, modificarea şi completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei şi care vor fi transmise acesteia”.

O sesizare similară cu cea a PNL a fost depusă şi de Uniunea Salvaţi România. „Sesizarea USR arată că PSD-ALDE a acordat comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor Justiţiei”, anunţaUSR.

Comisia specială pentru Legile Justiţiei a trimis spre vot în plen, până acum, Legea care modifică legea de funcţionare a ANI, modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, modificare a legilor nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind CSM.