Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, la Vaslui, că Hotărârea de Guvern privind suplimentarea personalului din penitenciare cu o mie de posturi va fi adoptată săptămâna aceasta. ”Lucrăm şi la un proiect de act normativ prin care vor fi plătite orele suplimentare”, a spus ministrul, citat de Mediafax.
„Avem un proiect de HG prin care suplimentăm schema de personal cu o mie de posturi. Cel mai probabil, sper să primească avizele necesare şi săptămâna aceasta HG să fie adoptată. După aceea, lucrăm la un proiect de act normativ, probabil ordonanţă de urgenţă, prin care pe viitor să poată fi plătite orele suplimentare. (…) Spre exemplu, aici, la Vaslui, în 2017 au fost 30.000 de ore suplimentare din care 27.000 şi ceva au fost compensate prin zile libere”, a declarat Tudorel Toader.
Totodată ministrul a vorbit despre construirea a două penitenciare noi, în judeţele Prahova şi Buzău, şi despre înfiinţarea unei instituţii de formare profesională continuă a funcţionarilor cu statut special din penitenciare.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ceruse intervenţia urgentă a ministrului Justiţiei, în condiţiile în care jumătate din angajaţii Penitenciarului Vaslui ar fi refuzat să mai intre la serviciu, din cauza lipsei de personal şi a orelor suplimentare neplătite.
Vineri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis că activitatea la Penitenciarul Vaslui se desfăşoară în condiţii normale şi că angajaţii de la această unitate mai au de recuperat 3.073 de ore din cele 30.956 ore suplimentare înregistrate de la începutul anului.