14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul UE: România are termen-limită pentru corectarea deficitului bugetar până în aprilie 2018

Consiliul UE: România are termen-limită pentru corectarea deficitului bugetar până în aprilie 2018

Consiliul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare a constatat că România nu corectează „devierea semnificativă“ de la obiectivele bugetare pe termen mediu, cerând Bucureştiului să adopte până pe 15 aprilie 2018 măsuri de ajustare.
„Pe 5 decembrie 2017, Consiliul UE a adoptat o decizie prin care constată că România nu a adoptat măsuri concrete pentru corectarea devierii bugetare semnificative. A fost emisă o nouă recomandare, revizuindu-se recomandarea adresată deja României în cadrul «procedurii privind devierea semnificativă». România este responsabilă de o deviere semnificativă de la soluţia de ajustare stabilită pentru atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu“, anunţă Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Obiectivele bugetare de termen mediu şi procedura devierii semnificative sunt instrumente preventive prevăzute de Pactul pentru Stabilitate şi Creştere economică adoptat în cadrul politicilor fiscale comunitare.
Potrivit raportului de evaluare economică prezentat de Comisia Europeană în toamna anului 2017, balanţa structurală a României ar urma să se fi deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017. Situaţia este în contradicţie cu nivelul de îmbunătăţire structurală de 0,5% din PIB recomandat de Consiliul UE în iulie 2017. Riscul este de a se genera un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017 – peste valoarea de referinţă a UE pentru deficit guvernamental –, situaţia necesitând iniţierea procedurii deficitului excesiv în conformitate cu Pactul UE pentru Stabilitate şi Creştere economică.
În plus, creşterea cheltuielilor publice primare nete ale României a fost la nivelul de 4,9% din PIB în 2017, cu mult peste linia de 3,3% fixată de Consiliul UE.
„Consiliul UE cere măsuri care să asigure o creştere a cheltuielilor publice primare de cel mult 3,3% în 2018, reprezentând o ajustarea structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB. (…) Consiliul UE a stabilit ca termen-limită data de 15 aprilie 2018 pentru România, care va trebui să raporteze ce măsuri a luat ca reacţie la recomandarea revizuită“, precizează instituţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS