30.6 C
Craiova
vineri, 3 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Washingtonul amenință să "distrugă complet" regimul nord-coreean, în caz de război

Washingtonul amenință să „distrugă complet” regimul nord-coreean, în caz de război

Statele Unite ale Americii cheamă toate țările să taie legăturile diplomatice și comerciale cu Coreea de Nord, a declarat miercuri ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, amenințând cu „distrugerea completă” a regimului nord-coreean „în caz de război”, transmite AFP.

Odată cu ultimul său tir de rachetă intercontinentală, Coreea de Nord „a ales agresiunea” mai curând decât un proces pașnic. „Dacă vine războiul, să nu vă îndoiți: regimul nord-coreean va fi distrus complet”, a arătat diplomata americană, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgență pe tema dosarului nord-coreean.

„Trebuie să continuăm să tratăm Coreea de Nord ca un paria”, a cerut de asemenea Nikki Haley, solicitând Chinei, primul partener economic al Phenianului, să oprească orice livrare de petrol către regimul nord-coreean. Acesta, a denunțat diplomata SUA, continuă să obțină produse derivate din petrol grație unor transferuri de la navă la navă, pe mare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat miercuri că țara sa a devenit stat nuclear în sensul deplin al cuvântului după testarea cu succes a unui nou tip de rachetă capabilă să lovească orice punct de pe teritoriul SUA.

Acest tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a pus capăt pauzei de peste două luni în care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear. Aceasta constituie o nouă provocare pentru președintele american Donald Trump, care a asigurat că dezvoltarea unor astfel de capacități ‘nu se va întâmpla’, relevă AFP.

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean, Ri Chun-Hee, a apărut la televiziunea oficială pentru a anunța acest succes.

Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezintă un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu capabil să lovească întreg teritoriul continental al SUA, a relatat agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km înainte de a cădea la 950 kilometri de la locul de lansare.

Un expert occidental a apreciat că traiectoria în formă de clopot, pe verticală, sugerează că ar avea de fapt o rază de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi orice oraș important din Statele Unite, notează France Presse.

Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească de urgență, iar președintele american Donald Trump a reacționat pentru moment cu parcimonie: ‘Ne vom ocupa de asta!’

China și-a exprimat la rândul său ‘îngrijorarea profundă’ și ‘opoziția’ față de acest nou tir. Împreună cu Moscova, Beijingul preconizează un dialog cu Coreea de Nord, pe baza unei foi de parcurs stabilite de cele două capitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

A murit consilierul județean Alexandru Brezniceanu

A murit consilierul județean Alexandru Brezniceanu

ȘTIRI GdS

Elevii aflați în practică la Jandarmeria Mehedinți au terminat...

13 elevi de la Școala Militară de Subofițeri ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani au efectuat primul modul al stagiului de practică pe segmentul...

A murit consilierul județean Alexandru Brezniceanu

A murit consilierul județean Alexandru Brezniceanu

Caniculă şi instabilitate până luni

Administraţia Naţiională de Meteorologie a anunţat că până sâmbătă dimineaţă la ora 6.00 este cod galben de instabilitate atmosferică în regiunile intracarpatice,...

Românii trebuie să stea în izolare când merg în...

Românii trebuie să stea în izolare când merg în Marea Britanie, care a publicat lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai...

A decedat secretara Colegului Tehnic Motru

Secretara Colegiului Tehnic Motru a decedat. Femeia avea 55 de ani și nu s-a mai prezentat la unitatea de învățământ. Colegii acesteia...
00:00:53

Myanmar: 162 de morți după prăbușirea unei mine de...

Echipele de salvare au reluat vineri, pe o ploaie torenţială, operaţiunile de căutare şi recuperare a trupurilor neînsufleţite după accidentul survenit la...