19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaracatița scumpirilor se extinde la fructe și legume

Caracatița scumpirilor se extinde la fructe și legume

Caracatița scumpirilor a început să se extindă la fructe și legume, după ce prețurile au crescut accelerat în luna noiembrie la carne, lapte și ouă, iar importurile mari din ultima perioadă, ca urmare a deficitul bugetar, arată că, de fapt, alte state profită de situație, a declarat, ieri, pentru Agerpres, Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.
„Importurile de alimente au crescut foarte mult. Pot să vă spun cu siguranță că, până în luna septembrie, importurile de carne, spre exemplu, au crescut cu 32-35% față de anul trecut, ceea ce înseamnă foarte mult. A crescut importul și de aici întrebarea, care sper să nu mai rămână retorică, de ce s-a scumpit carnea la raft? Profităm noi sau profită alte state membre? Înseamnă că îi ajutăm foarte mult pe alții. Și este valabil și pentru ouă“, a spus Pană.
Aceasta a precizat că a constatat aceleași creșteri exagerate de prețuri în ultimele zile și la fructe și legume.
„În comunicatul de presă dat de asociația noastră săptămâna trecută făceam focalizare pe produse de origine animală, carne, lapte, produse din lapte și ouă, dar ieri (luni – n.r.) am avut surpriza să aflu că această caracatiță este mult mai extinsă, în sensul că au fost cuprinse și alte laturi, cum ar fi fructele și legumele. Și acestea s-au scumpit extrem de mult“, a susținut ea.

Prețurile la raft – mult peste cele din noiembrie 2016

Potrivit acesteia, o posibilă cauză ar putea fi creșterea deficitului bugetar, care a dus la majorarea importurilor. „Astfel, noi i-am ajutat pe alții, în detrimentul economiei naționale“, consideră Pană.
„Din păcate, prețurile la raft în această lună sunt mult peste cele din noiembrie 2016, perioadă de post. În schimb, producătorii au redus prețul. La carnea de porc, spre exemplu, fermierii producători vând cu 4,9-5,1 lei pe kilogram în viu, iar anul trecut, în aceeași perioadă, prețul era 5,4-5,6 lei pe kilogram, ajunsese chiar la 6,2 lei. Astfel că nu ne explicăm prețurile atât de mari de la raft și de-asta am cerut ajutorul autorităților“, a mai spus ea.
În opinia sa, autoritățile ar trebui să se uite foarte bine la sectorul abatoarelor: „Zona pe care o simt mai tulbure, pe lângă cea de raft, este zona de abatorizare, deci acolo nu știm cu exactitate marjele și pentru noi a devenit un semn de întrebare această zonă. Între producători și raft, nu știm ce marje își pun abatoarele“.
Cauzele scumpirii accelerate a alimentelor analizate de Consiliul Concurenței

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, pentru Agerpres, că instituția pe care o reprezintă a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.
„Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă“, a spus Chirițoiu.
Acesta a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.
Totodată, întrebat dacă se suspectează o înțelegere între retaileri, Chirițoiu a răspuns: „Nu aș putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanțul, de la producție la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piață funcțional“.
„Sunt evoluții recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, majorarea prețului alimentelor în octombrie 2017 față de 2016 este de doar 3%, similară cu creșterea prețului la produsele nealimentare“, a adăugat el.

Scumpirile – efectul creșterii deficitului bugetar?

Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar. „Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei“, a explicat Chirițoiu.
Președintele Concuren-ței nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-și speranța că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.
El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora, ca urmare a unor înțelegeri anticoncurențiale, și a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigație, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland și ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.

Înțelegere între comercianți?

Vineri, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru Agerpres, că a sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață.
„Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică“, a susținut Daea.
Acesta a adăugat că „a luat la pas“ în această perioadă mai multe piețe și magazine din București și a constatat „anomalii și lucruri de neînțeles“, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

Fermierii spun că își vând producția la prețuri mai mici

Fermierii solicită și ei intervenția autorităților, în contextul în care susțin că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.
„În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil, dar cu tendințe de scădere. Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător“, susțin reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).
Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susțin că prețul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situație fiind determinată însă de „criza fipronilului“ din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS