15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere

Consultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta luni, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele prlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru, informează Mediafax. PSD a decis luni dimineaţă cu majoritate de voturi ca fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, să fie propus ca premier din partea coaliţiei de guvernare. ALDE a agreat propunerea. PNL a anunţat că va merge fără propunere de premier la discuţiile cu Klaus Iohannis.

PSD şi ALDE merg împreună la discuţiile cu preşedintele.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că social-democraţii speră ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze pe Mihai Tudose, propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, în funcţia de premier în cursul serii de luni, el arătând că, în acest caz, Guvernul va fi votat joi.

„Dacă preşedintele face această nominalizare, şi dacă o face azi (luni, n.r.), aşa cum sperăm, declanşăm procedurile parlamentare. Deci dacă nominalizarea apare azi, joi după-amiază sau seara estimăm să avem Guvernul votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul”, a spus Dragnea.

Întrebat ce garanţii are că şeful statului va accepta propunerea ca Tudose să fie premier, Dragnea a răspuns: „ Nu pot să am garanţii, pentru că nu pot să garantez eu pentru preşedintele României”.

„Dar am convingerea că preşedintele României, ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un Guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare”, a spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor politice reprezentate în Parlamentul, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Consultările încep la ora 15, când preşedintele a invitat PSD şi ALDE, iar de la ora 16, PNL. Cu partidele mari, Iohannis va sta de vorbă câte o oră, în timp ce cu celelalte formţiuni va discuta câte 30 de minute. Astfel, de la 17, la consultări va merge USR, la 17.30 PMP, la 18 UDMR, iar la 18.30 grupul minorităţilor naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS