5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015

Statul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015

DNA a decis urmărirea penală faţă de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, de un fost director din primărie şi doi viceprimari pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
În perioada 1996-2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii nr. 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane de euro în dauna statului, conform unui comunicat al Direcţiei Anticorupţie.

Potrivit procurorilor, „contextul desfăşurării activităţilor infracţionale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea dreptul foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii nr. 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul Primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii nr. 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcţionarii din Primăria Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice stabilite în baza Legii nr. 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS