10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJustiția din România a atins nivelul în care să nu mai poată fi influențată politic

Justiția din România a atins nivelul în care să nu mai poată fi influențată politic

 

Justiția din România a atins nivelul în care să nu mai poată fi influențată politic, a declarat marți ministrul Raluca Prună (foto), la prezentarea bilanțului mandatului său.
„În materie de agendă europeană, am participat la Consiliile JAI. Cred că am avansat destul de bine pe această agendă și am avut, de asemenea, numeroase misiuni de monitorizare în cadrul MCV. În tot cursul acestui an, am început să explic interlocutorilor europeni, Comisiei Europene și experților care au venit că sistemul judiciar din România a ajuns la un grad de maturitate în care, indiferent de existența sau inexistența voinței politice cu privire la justiție independentă, drumul înapoi să nu mai poată fi făcut. Reafirm astăzi, fără să am nici o ezitare, că justiția din România a atins acest nivel în care să nu mai poată fi influențată politic“, a afirmat Raluca Prună.
Ea spune că ar dori să vadă o mai bună colaborare cu parlamentul viitor și, dacă se poate, o concentrare pe aplicarea legislației din România și nu pe schimbarea ei.
„Există o tentație întotdeauna de a modifica legislația. (…) Ceea ce trebuie să facem este să ne arătăm nouă înșine, dar și partenerilor noștri, că ceea ce s-a făcut în România este sustenabil și că suntem serioși în ceea ce privește aplicarea legilor în această țară“, a subliniat ministrul justiției.
Ministrul justiției, Raluca Prună, a precizat că „încadrează“ afirmația în care spunea că a mințit la CEDO la „eroare“, având în vedere că își permite uneori să folosească metaforic cuvintele.
„Încadrez la eroare faptul că stăpânesc destul de bine limba română și că îmi permit să folosesc uneori metaforic cuvintele, deci pentru asta pledez vinovată. Modul în care am comunicat atunci, probabil nu a fost cel mai fericit, dar realitatea rămâne aceeași. Realitatea este că noi, în această țară, nu avem programări multianuale, noi avem bugete anuale și că atunci când avansăm cifra pentru strategii, pentru planuri, pentru cazuri (…) privind reformarea sistemului judiciar avansăm niște cifre care nu sunt reflectate în realitate în bugete. Nu au cum să fie pentru că noi nu avem bugete multianuale, dar sigur că mi-aș fi dorit să nu se facă atât de multe valuri și atât de multe discuții la ceea ce am afirmat eu“, a spus Prună, la minister.
Ea a explicat că s-a prezentat la CEDO cu un memorandum care a trecut prin guvern.
„Cred că relația pe care eu am avut-o cu CEDO și modul în care eu, ca ministru, am înțeles să gestionez această relație, mergând acolo cu un mandat foarte clar pe baza unui memorandum care a trecut prin guvern și promițând acolo exact ceea ce putem face și nimic mai mult, arată că modul în care am lucrat cu CEDO nu a fost atât de rău“, a precizat Raluca Prună.
Întrebată ce va face după încheierea mandatului, Raluca Prună a răspuns că se va întoarce să lucreze la Comisia Europeană.
„Din prima zi am spus că am venit pentru un mandat limitat și că mă întorc acolo de unde am venit“, a precizat ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS