10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos în India după ce guvernul a anulat cele mai mari bancnote, care acoperă 80% din banii în circulaţie

Haos în India după ce guvernul a anulat cele mai mari bancnote, care acoperă 80% din banii în circulaţie

Furia populară a crescut masiv sâmbătă în India din cauză că băncile se zbat să ofere oamenilor bani gheaţă după ce guvernul a anunţat că a anulat bancnotele mari actuale, o mutare-şoc destinată să scoată la suprafaţă miliarde de dolari ascunşi de fisc, informează Reuters, potrivit HotNews.ro.

Sute de mii de oameni sunt pentru a trei zi consecutiv la coadă la bănci, încercând să preschimbe bancnotele de 500 şi 1000 de rupii care au fost anulate săptămâna aceasta cu noile hârtii.

Aceste bancnote acoperă peste 80% din banii aflaţi în circulaţie, motiv pentru care milioane de oameni au rămas practic fără bani, iar mari părţi din economie sunt pe cale să fie blocate.

„Peste tot este haos”, a acuzat ministrul-şef din Delfi, Arvin Kejriwal, un inamic al premierului Narendra Modi. El a spus că decizia lui Modi a dat peste cap viaţa clasei muncitoare şi a săracilor, în timp ce bogaţii – cărora le este adresată măsură – au găsit portiţe pentru a ocoli noile reguli.

Unii indieni îl acuză că este în vizită în Japonia în timp ce conaţionalii săi suferă acasă. „El merge cu trenul de mare viteză în Japonia, iar aici avem bătrâni care bat la uşa băncilor pentru bani”, acuză Prabhat Kumar, un student care a spus că a stat şase ore la coadă.

Dar Modi afirmă că va continuă războiul împotriva corupţiei şi evazionistilor, chiar dacă va trebui să se cerceteze arhive vechi de zeci de ani.

„Dacă sunt descoperiţi bani nejustificaţi în timpul actualei măsuri de curăţire, conturile evazionistilor vor fi verificate de la independenţa ţării, din 1947, şi până acum. Voi angaja oameni pentru asta dacă va fi nevoie”, a spus premierul într-un discurs pentru comunitatea indiană din oraşul japonez Kobe.

Aproape jumătate din cele 202.000 de bancomate ale ţării au fost închise vineri, iar cele care mai mergeau au rămas rapid fără noile bancnote din cauza numeroaselor solicitări.

Comercianţii din pieţele din Delfi au spus că iau în considerare închiderea pieţei din cauza lipsei banilor gheaţă, în condiţiile în care băncile eliberează doar sume limitate.

Guvernul a cerut cetăţenilor să schimbe vechile hârtii de 500 şi 1.000 de rupii până pe 30 decembrie. Banca centrală susţine că există destul cash disponibil la bănci şi că a aranjat ca noile bancnote să ajungă în toată ţară.

India are o economie rurală bazată în mare parte pe tranzacţii cash, puţini oameni având conturi bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS