6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArhitecții Olteniei au fost premiați

Arhitecții Olteniei au fost premiați

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia i-a premiat vineri, 4 decembrie, pe cei mai buni arhitecți, în cadrul Anualei de Arhitectură Oltenia 2015. 25 de lucrări au fost analizate de membrii juriului, compus din prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade – laureată a Premiului Herder în anul 2003, Mircea Cornișteanu – directorul Teatrului Național „Marin Sorescu“, arh. Adrian Untaru – ADN Birou de Arhitectură – finala World of Architecture Festival 2014, arh. Emil Ivănescu – dublu câștigător al concursului de amenajare a pavilionului României la Bienala de la Veneția, arh. Claudiu Toma – laureat A_TA 2013, 2014, câștigătorul concursului de idei „Amenajare spațiu public în curtea Bisericii «Sf. Ilie» din Centrul Vechi Craiova“. „Verdictul juriului a venit după mai multe dezbateri. Proiectele nu sunt foarte multe. Varietatea tipologică nu este foarte mare și atunci nu am făcut categorii. Pur și simplu, le-am ales pe cele care ni s-au părut mai interesante din anumite puncte de vedere. S-au acceptat și proiecte în curs de realizare, asta reflectând și o anumită sărăcie a pieții, căci arhitectul și munca sa depind de aceasta. Proiectele sunt făcute cu pasiune și atent lucrate“, a precizat prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, membră a juriului.
În urma deliberării au fost acordate un premiu care a revenit arhitectului Gabriel Țăpuși și trei mențiuni acordate arhitecților Hadrian Stoian pentru „Atrium Family House“, arhitectului Anca Constantin pentru „Extindere și remodelare locuință unifamilială“ și arhitectului Andrei Bondrea pentru „Locuință D+P+1“. „Proiectul care a câștigat premiul, «Casă pe deal în Bucovăț», a fost în unanimitate votat de juriu ca premiant. Este teribil de atent făcut, elegant ca joc volumetric, ca simplitate a punerii compoziționale, ca finețe a modului în care spațiile interioare se întorc spre peisaje, într-un loc cu totul special, din care se vede atât de frumos Craiova“, a mai precizat prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte al Ordinul Arhitecților din România, membru al juriului.
Arhitectul Gabriel Ță­puși, realizatorul proiectu­lui care a atras atenția și apre­cie­rea juriului, a ținut să mu­lțumească celor care i-au acordat această distincție, dar și beneficiarului, căci proiectul său a prins contur. „Panorama orașului a fost principalul element care a contribuit la realizarea proiectului. Este un loc de unde se poate admira Craiova de sus. Este strâns legată de oraș, deși este departe, iar prin vederea pe care o are este o clădire urbană, deși se află în mediul rural“, a precizat Gabriel Țăpuși.
Panourile cu proiectele expuse la sediul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia din Bazarul Craiovei vor ieși și în spațiul public, având „menirea să afirme prezența arhitecților și necesitatea lor în societatea românească“, după cum menționa prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS