21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictor Ponta, primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului

Victor Ponta, primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. Dosarul este trimis instanţei supreme la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari” şi după cinci „vizite” la DNA, potrivit Mediafax.

Prima audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie a premierului Victor Ponta a avut loc în 5 iunie, când acesta a anunţat că este suspect în dosarul lui Dan Şova. Tot atunci, DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie. „Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 şi, de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu am dat nicio declaraţie, o să ne cheme pentru declaraţii”, spunea atunci premierul. La scurt timp, DNA transmitea că premierul este urmărit penal în dosarul „Turceni – Rovinari”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, el spunând că, în opinia sa, este „o situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. „Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, declara Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În replică, Victor Ponta a spus că respectă poziţia publică a preşedintelui, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS