7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană, critici la adresa Guvernului României

Comisia Europeană, critici la adresa Guvernului României

Comisia Europeană critică Guvernul României pentru politică sa de taxe şi impozite, pe care o consideră „lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică”, potrivit Hotnews. De asemenea, conformarea la plata TVA rămâne un motiv de îngrijorare, se mai arată în Raportul de ţară 2015 pentru România, care cuprinde şi analiză privind prevenirea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice, emis joi de Comisia Europeană.

Analiză CE vine în contextul în care Guvernul Ponta a lansat în dezbatere un nou proiect de Cod fiscal care prevedere reducerea TVA la 20% din anul 2016 şi a anunţat că intenţionează să nu deschidă un nou acord de asistenţă financiară cu FMI şi Comisia Europeană, după încheierea celui curent în septembrie 2015. „Politică fiscală este lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică”, arată Comisia Europeană.

În acest context, Comisia se referă la faptul că în ajul 2014, printre altele, Guvernul a scăzut contribuţiile la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale, dar a introdus impozitul pe construcţii speciale (rată a fost redusă de la 1,5% la 1% începând cu luna ianuarie 2015 şi domeniul de aplicare modificat), scrie Hotnews. În plus, a fost introdusă o scutire de impozit pentru profitul reinvestit în noi echipamente tehnologice (aplicată temporar în perioada iulie 2014 şi la sfârşitul anului 2016). Comisia critică, însă, Guvernul că nu s-a consultat cu partenerii sociali când a operat modificările foscale şi subliniază că astfel de stimulente se iau, în mod normal, atun ci când există recesiune economică. „Astfel de stimulente pentru investiţii suplimentare sunt frecvent utilizate mai degrabă că un instrument de politică fiscală anticiclica în timpul unei recesiuni. Consultare părţilor interesate privind unele dintre aceste măsuri a fost limitată, iar termenele de punere în aplicare au fost destul de scurte”, comentează Comisia.
Referitor la taxa pe valoare adăugată, Comisia atrage atenţia că „în ciuda măsurilor adoptate, conformarea la plata TVA rămâne o îngrijorare”. Executivul comunitar menţionează că, începând cu anul 2000, România a avut un decalaj mediu la colectarea TVA de peste 40%, cu un vârf de 44% în 2012. Aceasta înseamnă practic că statul colectează TVA cu peste 40% mai puţin decât potenţialul sau. Astfel, România înregistrează cel mai mare decalaj la colectarea TVA din Uniunea Europeană, „semnificativ peste media de 16% din celelalte 26 de state membre ale UE” (fără Croaţia, care a aderat la UE la jumătatea anului 2013).

Cu toate acestea, în ansamblu, „România are o compoziţie de venituri din taxe printre cele mai favorabile creşterii economice din Uniunea Europeană”, apreciază Comisia. „Taxarea indirectă a fost substanţial peste media europeană, în timp ce taxarea directă s-a situat substanţial sub media UE”, mai comentează executivul comunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS