Primăria comunei Teasc plănuieşte înfiinţarea unei pieţe angro

Pe 27 octombrie a fost inaugurat Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din comuna Teasc
Autori


Fondurile europene şi intrarea în zona metropolitană reprezintă, pentru comuna Teasc, o deschidere de perspectivă şi de noi oportunităţi. Edilul comunei, Cristinel Banu, spune că aşteptările sunt numeroase după aderarea la zona metropolitană, iar priorităţile sunt infrastructura rutieră, asfaltarea, rigolele de scurgere a apelor pluviale. Dezvoltarea presupune însă concentrarea pe mai multe direcţii, iar activităţile din comună reprezintă un semnal favorabil în acest sens.

Se reabilitează căminul cultural

Din luna octombrie a acestui an, cei aproximativ 3.000 de locuitori ai comunei Teasc beneficiază de un Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, care le permite să îşi obţină actele de identitate chiar de la sediul primăriei. Edilul Cristinel Banu spune că se încearcă extinderea acestui serviciu în viitorul apropiat şi către locuitorii din Bratovoieşti. „Probabil că în curând cei din Bratovoieşti vor putea să obţină cărţile de identitate de la Teasc, aşa că vor scuti şi ei timp şi cheltuieli“.

Pe 24 noiembrie, a debutat „Egalitate pe piaţa muncii“, un proiect POSDRU în cadrul căruia participanţii vor lua cursuri de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură. „Avem deja o grupă de 28 de femei care beneficiază de aceste cursuri de formare. Este un proiect realizat cu ajutorul zonei metropolitane Craiova“.

Un alt proiect are în vederea reabilitarea şi modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban. Autorităţile locale spun că deja se lucrează la reabilitarea Căminului cultural din Teasc. În urma modernizării, căminul va avea o sală de conferinţe, iar autorităţile iau în calcul şi mutarea bibliotecii la etajul acestuia. Teascul face parte din comunele participante la proiectul Biblionet, desfăşurat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, care presupune donarea către bibliotecile publice din România de echipamente IT cu acces la internet şi programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectură şi rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii.

„Căminul cultural din Teasc se află într-o fostă şcoală, construită în secolul al XIX-lea. Finanţarea pentru reabilitare vine de la Compania Naţională de Investiţii. Iniţial, am avut o cotă de finanţare de 20%, dar în urma unei adrese s-a renunţat la cota noastră de finanţare, bugetul comunei fiind limitat. Putem utiliza această cotă, pe care am fi fost nevoiţi să ne-o asumăm, pentru viitoarele proiecte europene pe care vom încerca să le accesăm“, a declarat primarul comunei.

La nivelul comunei, pe lângă căminul în curs de reabilitare din Teasc, mai există un cămin cultural în localitatea Secui. Acesta a fost însă reabilitat complet în anul 2012.


Piaţa angro, una dintre priorităţile administraţiei

Printre activităţile administraţiei locale se mai numără înfiinţarea unui cluster, împreună cu Agenţia de Dezvoltare S-V Oltenia. Mai exact, este vorba despre AgroPro Oltenia Cluster, o uniune în care sunt angrenate trei primării din Dolj – Teasc, Dăbuleni şi Călăraşi, alături de agenţi economici.

Împreună cu alte 15 comune, Teascul face parte şi din grupul de acţiune locală Jiu Romanaţi, ce are ca prioritate atragerea de fonduri europene odată cu deschiderea noilor axe. „O mai veche dorinţă a locuitorilor din comuna Teasc este înfiinţarea unei pieţe angro. În 2009 a fost realizat un studiu de fezabilitate, împreună cu consiliul judeţean, în urma unei întâlniri cu preşedintele Ion Prioteasa. S-a reconfirmat că piaţa se va realiza în localitatea Secui, în apropierea DN 55, o zonă propice pentru acest proiect. Se ştie că locuitorii comunei noastre sunt producători de legume, Teascul este o zonă preponderent legumicolă. Acest proiect este unul transfrontalier, în colaborare cu localităţile Vratsa şi Vidin din Bulgaria“.

În prezent se lucrează la sistemul de canalizare şi la staţia de epurare, gata în proporţie de 30%. Administraţia speră ca până la sfârşitul anului 2015 să fie finalizat.

Tot în 2015 se doreşte şi realizarea încălzirii centrale pentru cabinetele medicale din Teasc şi Secui, recent modernizate şi reabilitate. „Cabinetele medicale nu aveau nici măcar apă sau grupuri sanitare în interior. Era necesară modernizarea lor, iar cât mai curând sperăm să implementăm şi sistemul central de încălzire“.

În ceea ce priveşte viitorul, autorităţile au în vedere introducerea gazului în comună: „Conducta de gaz Craiova-Calafat trece prin Teasc, este un avantaj pentru noi. În viitorul apropiat sperăm să reuşim racordarea cetăţenilor şi a agenţilor economici la această conductă. Pe lângă acest lucru, dorim să accesăm un proiect pe fonduri europene pentru asfaltarea a 8 kilometri de drum şi introducerea canalizării şi în satul Secui. Anul trecut am introdus acolo sistemul de alimentare cu apă“, a spus Cristinel Banu. O altă prioritate pentru accesarea de fonduri europene o reprezintă drumurile de acces la exploataţia agricolă: „Comuna are nevoie de poduri, podeţe, drumuri de acces la terenuri, pentru că acum se folosesc utilaje agricole de capacitate mare“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top