10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cartea de weekend

Coperta cărţii „Literatura spaniolă contemporană“ de Geo Constantinescu
Coperta cărţii „Literatura spaniolă contemporană“
de Geo Constantinescu

„Literatura spaniolă contemporană“ de Geo Constantinescu – Editura Universitaria

Cartea hispanistului Geo Constantinescu, cadru universitar la Universitatea din Craiova, s-a născut din documentarea autorului pentru cursul de Literatură spaniolă contemporană susținut în ultimul deceniu la Facultatea de Litere și, mai ales, din discuțiile împărtășite cu studenții secției de spaniolă de-a lungul acestei perioade. Totodată, „Literatura spaniolă cocartea de weekendntemporană“ cuprinde și opiniile autorului cărții față de ceea ce s-a creat mai deosebit în spațiul de limbă spaniolă în secolele XX și XXI în Peninsula Iberică. Este a treia lucrare a lui Geo Constantinescu despre literatura spaniolă, după cele publicate în anul 2000 – „El modernismo en la narrativa breve de Gabriel Miró“ (Editura Aius, Craiova, 2000) și „Poesía española del siglo XX – hasta el año 1939“( Editura Scrisul Românesc, Craiova 2009).

„Geo Constantinescu, un hispanist remarcabil“

Volumul îi are ca referenți științifici pe distinșii profesori universitari craioveni George Sorescu și Ovidiu Ghidirmic: „Studiul domnului Geo Constantinescu (…) se impune printr-un accentuat simț critic în peisajul literaturii europene. Nu e vorba doar de o simplă configurare a unor destine și valori literare, ci și de o analiză atentă a unor opere (poezie și proză, dar și teatru și studii de istorie a literaturii spaniole) în orizonturi social-politice dominate vizibil de un climat spiritual aparte“ (George Sorescu); „Geo Constantinescu este un hispanist remarcabil, un cercetător avizat al uneia dintre marile literaturi europene, la care rigoarea se îmbină, în chip necesar, cu pasiunea“ (Ovidiu Ghidirmic).
Prima parte a volumului, intitulată „Poezia spaniolă a secolului XX (până la Războiul Civil – 1936)“ surprinde momentele înnoirilor expresiei poetice din Spania de la sfârșitul secolului XIX ca urmare a influențelor parnasianismului, decadentismului și simbolismului, curente care au revoluționat întreaga literatură universală a acelor timpuri. Partea a doua a studiului universitarului Geo Constantinescu (intitulată „Literatura spaniolă de azi“) valorifică activitatea publicistică a autorului, de punere în contact a cititorilor români ai revistelor de cultură craiovene „Ramuri“, „Scrisul Românesc“, „Mozaicul“, plus „Vatra Veche“ din Târgu Mureș cu fenomene aniversare deosebite sau apariții de ultimă oră ale literaturii spaniole din Peninsula Iberică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS