24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate10 ani de misiuni aeriene la SMURD

10 ani de misiuni aeriene la SMURD

S-au împlinit zece ani de operare aero-medicală SMURD. Ministerul Afacerilor Interne a organizat, astăzi, o ceremonie de aniversare la care au participat prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea,  ministrul Apărării, Mircea Duşa şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

„Astăzi sărbătorim 10 ani de când serviciul SMURD – acest vârf de lance al serviciilor de urgență medicală – beneficiază de o componentă aeriană asigurată de elicopterele operate de către piloții Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. Datorită misiunilor aeromedicale, timpul de intervenție în cazuri limită a scăzut semnificativ contribuind la creșterea șanselor la viață pentru mii de români.
Având ca deziderat intervenția rapidă și profesionistă în situații de urgență, la începutul acestui an am înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență. După cum știți, la conducerea acestui Departament l-am propus pe dr. Raed Arafat, un om cu experiență profesională de necontestat, iar domnul prim-ministru Victor Ponta a semnat imediat decizia de numire.
În cei 10 ani de operare, aeronavele SMURD au efectuat peste 12.000 de misiuni în care, de cele mai multe ori, s-a făcut diferența dintre viață și moarte.
Ceremonia de astăzi este dedicată, în mod deosebit, eroilor aerului – piloți militari, medici, asistenți sau paramedici care, zi de zi, 24 din 24 de ore, intervin pentru salvarea de vieți omenești.
Totodată, este datoria noastră ca la acest moment aniversar, să aducem un omagiu și celor care au plătit prețul suprem în misiuni de salvare a vieții românilor.
Istoria aeromedicală a SMURD a fost îndoliată de două accidente aviatice  în care și-au pierdut viața piloții Marian Nicolae, Lucian Husdup, Mihai Stănescu și Augustin Toma.
Împreună cu ei, în misiune, și-au dat viața medicii Monica Cardoș și Liliana Puiu, precum și asistenții medicali Ferenczi Csongor și Mioara Hăuță.  Prin curaj, dăruire și profesionalism, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a devenit structura de elită de astăzi, un reper național și internațional în domeniul intervenției medicale de urgență.
SMURD a depășit la propriu granițele naționale. Cu sprijinul Guvernului României, al domnului prim-ministru Victor Ponta, am făcut posibilă executarea de misiuni în sprijinul pacienților din Republica Moldova, prin punctele de operare aero-medicală  din Iași și Galați.
Cu ajutorul elicopterelor pe care le avem operaționale, putem interveni rapid oriunde în țară, dar și în afara ei, așa cum am făcut recent în Bulgaria, când am avut capacitatea să asigurăm un adevărat pod aerian pentru a aduce în țară victimele acelui tragic accident rutier.
În curând, pe lângă cele 8 baze aero-medicale din București,Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova, Constanța, Galați și Tulcea, un nou punct aeromedical va fi operaționalizat în județul Sălaj.
Totodată, avionul medical Piper și avionul Cessna, pentru operarea căruia Guvernul a adoptat de curând o Ordonanță de Urgență, s-au adăugat flotilei de elicoptere.
Dezvoltarea componentei aeriene reprezintă un enorm pas înainte pentru SMURD”, a spus ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS