10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădina zoo, cu un pas mai aproape de normalitate

Grădina zoo, cu un pas mai aproape de normalitate

http://www.youtube.com/watch?v=JVvTkIj7Ak8

Grădina Zoologică din Craiova este gata în proporție de 50%. Adăpostul carnivorelor e deja populat cu leii și tigrii care au o libertate mai mare de mișcare, iar clădirea care va găzdui birourile este gata la roșu. În paralel, sunt desfășurate lucrări la canalizare, iar de ieri s-a început turnarea fundației pentru clădirea urșilor, a porcilor mistreți și a vulpilor. Important este ca toamna să fie mai blândă în ceea ce privește ploile, pentru ca lucrările să rămână, în continuare, în grafic.

Vechea grădină zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova începe să devină o amintire. Pe zi ce trece se conturează un nou mediu, mai deschis și prielnic animalelor care vor trăi, în sfârșit, la standarde europene, care vor avea posibilitatea să meargă pe verdeață și să înoate în bazine special făcute pentru ele. Asta, fiindcă lucrările la noua grădină zoologică sunt pe jumătate gata. Dacă la mijlocul lunii iulie, GdS povestea că adăpostul carnivorelor era aproape construit, acum, și mai multe clădiri au prins formă.
„De la ultima vizită a dumneavoastră am continuat să lucrăm foarte mult, iar adăpostul carnivorelor este acum gata. Animalele (leii și tigrii – n.r.) sunt mutate înăuntru, au și o împrejmuire provizorie ca să poată ieși afară, până definitivăm totul“, a explicat inginer Daniel Ionașcu, șef de șantier din partea MAG CONSTRUCT, firma care se ocupă de reamenajarea grădinii. În tavanul adăpostului au fost montate și sistemele de încălzire speciale, care vor păstra o temperatură optimă pe parcursul anotimpului rece, astfel de dotări existând și în viitoarele adăposturi. Pe timpul lucrărilor, animalele sunt protejate fonic prin niște panouri, pentru ca deranjul produs să fie cât mai mic.

„Aproximativ 50% din totalul lucrărilor este gata“

Altă construcție care a fost ridicată de la ultima vizită este clădirea administrativă. Aceasta va găzdui carantina, birourile, vestiarele și cabinetul veterinar. „Clădirea este gata la roșu, cum se spune în termenii noștri, adică fără finisaje. Clădirea frigorifică este și ea gata. Aici va fi depozitată hrana animalelor, va fi preparată. Aproximativ 50% din totalul lucrărilor este gata, dar trebuie să vedem cum este vremea în continuare. Nu avem întârzieri, am avut un avans, dar din cauza ploilor acum suntem în grafic cu lucrările. Vrem să mulțumim beneficiarului, Primăriei Craiova, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat și ni-l acordă în continuare“, a precizat Ionașcu. Acesta a punctat că au început lucrările și la fundația viitorului adăpost pentru urși. „Începând de astăzi (ieri – n.r.), ne apucăm de fundația pentru clădirea ursului, a porcului mistreț și a vulpilor. Sper ca săptămâna cealaltă, dacă ne lasă vremea, să reușim să le ridicăm“, a spus șeful de șantier.

Opt bazine de scăldat pentru animale

În vecinătatea adăpostului pentru carnivore s-au conturat deja două viitoare bazine de scăldat pentru animale. Aici, ele se pot răcori pe timpul verii – și nu doar leii, tigrii, jaguarii și lupii. Proiectul are prevăzute, în total, opt bazine de scăldat, atât pentru animalele amintite, cât și pentru urși, mistreți și porci pitici. În aceste trei luni de la demararea lucrărilor, s-a lucrat și la împrejmuirea corespunzătoare a grădinii. Concret, un nou gard a fost înălțat pe o parte a perimetrului. „Gardul pentru partea de est este gata, inclusiv partea de betoane și cea metalică. Săptămâna cealaltă, dacă ne lasă timpul, vrem să începem lucrările la tot gardul, pe exterior, și dintr-o parte și din alta, pentru a termina împrejmuirea“, a mai precizat Ionașcu.
În viitoarea grădină zoologică, publicul va avea acces printr-o alee la cuștile uliilor, acvilei, nutriilor, iepurilor și ratonului, putând să înconjoare și locurile unde vor sta maimuțele. În rest, animalele vor putea fi vizitate ca și până acum, de jur împrejurul perimetrului.

Câteva cifre despre Zoo

Pe șantierul de la grădina zoologică lucrează zilnic 40 de oameni. Lucrarea va trebui terminată până pe 15 februarie 2015, termenul-limită impus prin proiect. Contractul are o valoare de 2.789.497,58 lei, iar 75% din bani sunt suportați din bugetul Ministerului Mediului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS