22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCompania de Apă răsuflă uşurată în dosarul „Staţia de epurare“

Compania de Apă răsuflă uşurată în dosarul „Staţia de epurare“

Pe lângă beneficii, Stația de epurare de la Făcăi a adus Companiei de Apă Oltenia și probleme. Operatorul de apă – canal din Craiova a fost la un pas de a se trezi într-un haos financiar din cauza unui proces pe care îl poartă de câțiva ani cu firma de avocatură din București, MIHORDEA ŞI PENIUC. Firma de avocaţi a dat în judecată compania şi cerea 2,1 milioane de euro în contul unei scrisori de garanţie bancară pe care CAO a executat-o când societatea turcă System Yapi, angajată să efectueze lucrările, a intrat în faliment. Ulterior, turcii şi-au vândut drepturile procesuale către firma de avocatură din Bucureşti, cu care CAO a ajuns în instanţă pentru returnarea banilor. Judecata a durat doi ani și la prima instanță, Tribunalul Dolj, CAO a câștigat, numai că firma de avocatură a făcut recurs împotriva deciziei instanței de judecată.
Joi, Curtea de Apel Craiova a respins recursul firmei de avocatură din București, obligând-o să achite CAO cheltuieli de judecată în valoare de 37.200 de lei. „Prin Hotărârea nr. 399/2014, instanța respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta (MIHORDEA ŞI PENIUC SPRL) la 37.200 de lei, cheltuieli de judecată către CAO. Decizia este irevocabilă“, a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, Liviu Mândrilă .

Problemele din trecut

Lucrările la stația de epurare de la Făcăi au început în 1988. Proiectul a fost reluat în anul 2000, când s-au primit fonduri pe Programul ISPA al Comisiei Europene. Pentru construirea şi punerea în funcţiune a staţiei s-au alocat circa 25 de milioane de euro. Lucrările pe teren au început în anul 2003, contractul fiind câştigat de firma italiană Termomeccanica SpA, care trebuia să finalizeze lucrările până la sfârșitul anului 2008. În trei ani, italienii au realizat aproximativ 20% din proiect. Din această cauză CAO a reziliat contractul. S-a făcut altă licitație și contractul a fost câştigat de un consorţiu de firme format din Ercole Marelli Impianti Tecnologici (EMIT) SpA din Italia şi System Yapi din Turcia. În timpul derulării contractului, firma din Turcia a intrat în procedură de faliment.
În această situație, CAO a executat scrisoarea de garanţie bancară de 2,1 milioane de euro pe care consorţiul a depus-o conform caietului de sarcini. Ulterior, când în Turcia falimentul firmei nu a fost acceptat, System Yapi a semnat un contract de fiducie cu MIHORDEA ŞI PENIUC SPRL din Bucureşti. Pe baza acestui contract, MIHORDEA ŞI PENIUC SPRL au cerut CAO să returneze cele 2,1 milioane de euro pe care Compania le executase din scrisoarea de garanţie bancară

Ce este fiducia

Fiducia este operațiunea juridică prin care unul sau mai mulți constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanță, garanții ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, către unul sau mai mulți fiduciari care le exercită cu un scop determinat, în folosul unuia sau mai multor beneficiari. Fiducia este stabilită expres prin lege sau prin contract încheiat în formă autentică. La încetarea contractului, masa patrimonială se transferă la beneficiar sau, în lipsa acestuia, la constituitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS